Знаете ли, че тиквата спада към групата на т.нар. плодови зеленчуци? Тя може да се използва както за приготвянето на десерти, така и като компонент на основни ястия или салати.
Този продукт може да се комбинира с мляко, мед, захар, ядки, плодове, зеленчуци и дори с месо.
В сезона на тиквата ви предлагаме три рецепти за пълнена тиква, които да опитате тази зима.
Всяка една от тези три рецепти за пълнена тиква може да приготвите вкъщи и да изненадате семейството или гостите си по време на коледните и новогодишни празници.
3. Пълнена тиква със свинско месо
Тази рецепта е за тези, които обичат да експериментират в кухнята.
Необходимите продукти:
Тиква - около 1.5 кг (за предпочитане кръгла)
Свинско месо - 1 кг (шарено)
Лук - 2 глави
Гъби - 6-7 бр. (печурки)
Морков - 1 бр.
Чесън - 2-3 скилидки
Бяло вино - 100 мл.
Дафинов лист - 1 бр.
Черен пипер - 4-5 зърна
Сол
Червен пипер
Черен пипер (млян)
Чубрица
Олио
Месото се запържва и се добавят зеленчуците (лук, морков, гъби, чесън). Добавят се бялото вино и подправките и се изчаква течността да се поизпари. След това плънката се прехвърля в тиквата, която се захлупва с капачето и се завива цялата с алуминиево фолио. Пълнената тиква се слага се в тава и се пече 2 часа на 180 градуса, след което фолиото се маха и пълнената тиква се допича още половин час.
1. Пълнена тиква с плодове и ядки
Необходимите продукти:
Тиква - 1/2 цигулка (само долната част) или 1 кръгла (около 1, 5 кг.)
Ябълка (златна превъзходна) - 1 бр.
Круша - 1 бр.
Дюля - 1 бр.
Сушени плодове - 1 ч.ч. (стафиди, кайсии, сини сливи, смокини)
Ядки - 1 ч.ч. (орехи и бадеми)
Локум - 1 пакет
Канела - 1 ч.л.
Мед - 6 с.л. ( 10 с.л. кафява захар)
Изрязва се горната част и тиквата се издълбава от семената. Хубаво се остъргва отвътре и се намазва с 3 с.л. мед. Ябълката, крушата и дюлята се нарязват на ситно. Слагат се в голяма купа и се разбъркват със сушените плодове, ядките, локума, канелата и 3 с.л. мед (или кафявата захар), след което тази смес се слага в издълбаната тиква.
Покрийте отвора на тиквата с алуминиево фолио или ако сте напълнили кръгла тиква, я затворете с капачето ѝ. Сложете малко вода на дъното на тавичката и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2 часа. След което махнете фолиото и допечете за още 30 минути.
2. Крем карамел в тиква
Ако сте пропуснали да си приготвите тази рецепта за пълнена тиква, сега е моментът да го направите и ви обещаваме, че това ще стане любимият ви зимен десерт. Необходимите продукти са:
Тиква - цигулка или кръгла (около 1.5 кг)
Прясно мляко - 500 мл
Яйца - 4 бр.
Захар - 1/2 чаша + 3-4 с.л. (за карамела)
Ванилия - 1 бр.
Брашно - 1-2 с.л. (за поръсване на тиквата)
Тиквата се издълбава и се поръсва с брашното отвътре. Трябва да има брашно на дъното и по стените. Яйцата, захарта, прясното мляко и ванилията и се разбиват. 3-4 с.л. захар и 1 с.л вода се карамелизират на котлона и карамела се изсипва на дъното на тиквата, след което се добавя яйченета смес и тиквата се слага в дълбок съд (тенджера), в който се налива вода 2 пръста под нивото ѝ.
Пече се на 160 градуса около 2 часа, като се наблюдава водата да не заври. Крем карамелът в тиква се консумира студен, така че ще се наложи да потърпите до следващия ден и да си хапнете от него, след като е прекарал една нощ в хладилника.
Коментари