Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ябълката: Защо е по-полезна от суперхраните?

Ябълката: Защо е по-полезна от суперхраните?

ползи от ябълките

Още откакто е паднала на главата на Исак Нютон, ябълката доказва каква всъщност е: малка, но мощна. Това важи с пълна сила и за хранителните й ползи. Често тя е подценявана и остава на заден план в полза на модерни суперхрани, като например мака, чия, дори непопулярните по нашите ширини плодове като манго, папая или драконов плод.

Истината е, че ябълката не просто може да се сравнява с тях. Тя може би е много по-полезна! Скорошно проучване доказва това. Според него, само две ябълки дневно значително понижават нивата на лош холестерол в тялото ни. Именно заради него се причиняват някои от съвременните болести, които убиват все повече хора – атеросклероза, инфаркти, инсулти.

В изследването се включват 40 човека, които ядат по две ябълки дневно. Чрез кръвни изследвания се доказва, че нивото на холестерол в кръвта им намаляло с 4 процента! Причините за тази полза са многобройни.

На първо място, те може да се дължат на огромното количество фибри в ябълката – почти 5 грама за един плод. Тя е и с малко калории – една средна ябълка съдържа около 70-80 калории, което я прави перфектна следобедна закуска или всяко друго междинно хранене за деня. Ябълките съдържат и почти 90 процента вода, 3 грама протеин.

Освен това ябълките са чудесен източник на витамини и минерали. Тя е богата на антиоксиданти, както и на калий, което я прави особено полезна за сърцето.

ябълки

Най-важната полза на ябълките обаче е пектинът, който се съдържа в тях. За него рядко се говори. Пектинът всъщност е вид фибри, който е свързан с огромни здравословни ползи. Той понижава нивата на холестерол и е особено полезен за диабетиците, защото поддържа оптимални нива на кръвна захар.

Тези фибри са полезни и за сърцето – той понижава кръвното налягане, а редовната им консумация се отразява на стойностите само след 7 дни. И още – полезен е за храносмилателната ни система и помага на тялото ни да абсорбира оптимални количества желязо. Именно това прави ябълките особено полезна храна за хората, страдащи от анемия.

Ябълката е един от най-достъпните плодове - у нас тя струва стотинки. Важно е ежедневно да консумирате поне 1 ябълка. Тя ще ви набави важни витамини, минерали и фибри. А сами се убедихте - здравословните ползи от ябълката много. Изпитайте ги!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest