Съвети при приготвянето на сьомга
Saveti prilikom pripreme lososaTips for Cooking Salmon
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при приготвянето на сьомга

Съвети при приготвянето на сьомга

Съвети при приготвянето на сьомга

За здравословните ползи от консумацията на сьомга са изписани толкова много материали, че ако подхванем отново тази тема, най-вероятно бихме ви досадили. Сетете се обаче колко мъдрост се крие в думите на родния ни писател Венцеслав Константинов, който казва, че Най-здравословната храна е вкусната. Ето защо тук ще ви предложим няколко съвета относно приготвянето на сьомга, за да бъде тя не само здравословна храна, но и вкусна.

1. Най-досадното в консумацията на риба се крие във факта, че трябва докато се храните, да се "борите" и с премахването на костите ѝ. Ако не взимате обезкостено филе от сьомга, то ви препоръчваме предварително да премахнете костите, за да можете да се насладите на тази великолепна риба максимално. Това става, като използвате фини клещи или дори пинцета и издърпвате внимателно костите по посоката, в която те са разположени в тялото на сьомгата.

2. Може би считате, че трябва да премахнете и кожата на сьомгата, но не ви го препоръчваме. Когато я приготвяте на скара, тиган или във фурна именно тя ще предпази рибешкото месо от изгаряне. След като е готова, няма да имате никакви проблеми с премахването на кожата, която за разлика от нейните кости, се отделя много лесно, когато рибата е готова.

Готвене на сьомга

3. Честа грешка при приготвянето на сьомга е, че тя се подлага на прекалено дълга термична обработка. За да не се разпада рибата, или пък да не заприлича на каша, то я "метнете" за кратко в тиган или грил, които са нагряти на много висока температура и едва след това (ако има необходимост) я оставете да се запича във фурна, но на ниска температура.

4. Колкото и да обичаме да си похапваме риба, то винаги се притесняваме, че кухнята ни ще попие всички рибешки миризми. Ако варите сьомгата за рибена чорба или искате леко да я задушите, то добавете към водата ѝ ароматни треви, сок от лимон или малко бяло вино. По този начин ще сведете неприятните миризми до минимум. Тази техника касае и приготвянето на рибата като цяло, а не само сьомгата.

Пастет от сьомга

5. Приготвената сьомга ви е дошла в повече? Не я изхвърляйте и не бързайте да я предлагате на котката си. Приберете я в хладилника и на следващия ден пригответе с остатъците ѝ салата по избор, пастет от сьомга или апетитни и здравословни сандвичи за закуска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest