Сигурно вече знаете, че варивата са сред най-полезните храни, които трябва да консумираме поне веднъж седмично. Тук ще обърнем внимание конкретно на лещата, защото освен че тя е полезна, е и много лесна за готвене. Стига все пак да знаете как.
Всъщност идеята ни е тук да оформим в няколко реда един вид ръководство за начинаещи, които никога не са приготвяли леща. В крайна сметка никой не се ражда научен, а нашата цел е да сме ви винаги от полза.
Ето какво трябва да знаете за приготвянето на супа от леща.
- Когато закупувате лещата, внимавайте какъв сорт леща взимате, защото всяка леща изисква различно време за термичната си обработка. Докато белената леща (червената леща, която всъщност има оранжев цвят) е изключително подходяща за приготвянето на кремсупи, защото лесно се разварява, не бихте търсили този ефект при приготвянето на стандартната и традиционна супа от леща. За нашенската си супа избирайте кафява или зелена (френска) леща;
- Макар и рядко, в лещата може да има и други примеси, включително и камъчета. Прегледайте я добре, преди да я подложите на термична обработка;
- За разлика от боба, който обикновено се накисва от предходната нощ, лещата няма нужда от подобни действия. Измиването ѝ обаче е задължително. Тъй като вече буквално не знаем кое с какви оцветители се обработва, е най-добре при завирането на лещата да изхвърлите поне първата ѝ вода;
- Когато определяте в какъв съд да готвите лещата, имайте предвид че тя, подобно на боба и на ориза, увеличава доста обема си. Количеството вода, в което ще я варите, зависи и от това дали искате супата да е по-водниста или по-гъста;
- Сложили сте вече водата да заври и сте пуснали измитата леща. Изхвърлили сте първата ѝ вода и след завирането ѝ и отново сте я оставили да завира. В момента, в който лещата заври, веднага намалете котлона на минимум;
- Прочетете внимателно какви инструкции относно времето за варене на лещатата са дадени на опаковката ѝ, за да прецените кога да добавите нарязаните на дребно морков, лук и чесън. Това са задължителни зеленчуци към всяка леща, като по желание можете да добавите и 1 зелена чушка (ситно нарязана);
- Едва когато всички продукти са се сварили се добавя сол и домат/доматен сок, както и неизменната подправка за лещата - чубрица. Често вместо нея се добавя и джоджен;
- Тъй като това е постно ястие, можете да добавите и малко мазнина по желание. В някои краища на България дори се запържва малко брашно с масло или олио, което се добавя в супата от леща. Това се прави с цел тя да се сгъсти.
Смятаме, че това е напълно достатъчно, за да приготвите една наистина вкусна нашенска супа от леща. Ако разполагате и с малко пресен магданоз, можете да я поръсите с него в момента, в който я сервирате.
Коментари