gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Алергия към риба - това трябва да знаете

Алергия към риба - това трябва да знаете

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651113k
Алергия към риба - това трябва да знаете
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Алергията към риба е една от най-тежките. При алергията към риба се получава алергична реакция към определен протеин. Протеинът се намира в мускулите на рибата. Този протеин, който се оказва алерген, е в различна концентрация в различните видове риба.

По-рядко се среща алергия към речните риби. Най- чести са алергичните реакции към морските риби. Според специалистите и статистиката съотношението е 30 към 70%.

Причини за алергия към риба

Едни от най-честите причини за алергична реакция към рибата са:

- Наследственост - ако един от родителите ни има алергия към рибата, има голяма вероятност и ние да имаме. Ако и двамата ни родители са алергични към риба, то процентът да сме алергични и ние, е много голям;

- Непоносимост към рибния протеин - други причини за алергия към рибата са непоносимост към мускулния протеин на рибата и алергия към яйца;

Симптомите при алергия към риба

Алергия към риба

Най-често се забелязват болки в червата, запек, разстройство, газове, парене на езика, афти, възпаление на венците, подути клепачи, зачервено очи, сълзене, кихане, хрема, невралгии, главоболие, затруднено дишане, хронична кашлица.

Изброените симптоми се получават, след като организмът е направил контакт с алергена. Силата на изброените симптоми зависи от състоянието на организма и на количеството алерген. Симптомите могат да се появят веднага след консумацията на риба, след час-два, както и след дни.

Лечение на алергия към риба

За съжаление не съществува лечение при тази алергия. При алергична реакция се използват антихистамини или имуносупресори, който да попречат проникването на алергена.

Най-честите антихистамини, които се използват, са кларитин, ериус, зодиак, лоратадин, едем. Но те трябва да бъдат изписани и приемани само след консултация с лекар. Никога не приемайте сами каквито и да е медикаменти.

Ако имате алергия към рибата и рибните продукти, за да не получавате алергична реакция, ще трябва да избягвате консумацията ѝ. Само при пълното избягване на риба ще сте 100% сигурни, че няма да получите нежелани реакции.

Прочети също за най-честите хранителни алергии и за хранителните алергии при децата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest