gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Какво се приготвя за Бабинден

Какво се приготвя за Бабинден

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
993590
питка за Масленица
Снимка: Диана Андрова
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
Виж ››

Макар Бабинден да е един от най-красивите женски празници, ни е добре известно, че голяма част от българските традиции и обичаи постепенно се губят във времето.

Убедени сме, че не всички деца знаят какво точно се празнува на Бабинден и считат, че това е празник на всички баби. И няма как да ги виним, ако сами не сме им обяснили значението на този празник, а именно, че на Бабинден са се почитали онези баби-жени, които са "бабували" по време на раждането на децата и са се грижили за тях до 40-тия ден откакто те са се появили на бял свят. Те са били едновременно лечителки, врачки и баячки.

Днес Бабинден, който официално се отбелязва на 8 януари (в много краища на България продължава да се чества на 21 януари по стар стил) е празник на всички акушери и гинеколози.

Но преди да ви покажем какво трябва задължително да присъства на трапезата на Бабинден, да се върнем малко по-назад във времето.

На тази дата за здраве бабите е трябвало да посетят всички жени, които са израждали през годината, да измият рожбата им, за която те самите са помагали да бъде родена жива и здрава и след това да поканят всички у дома на угощение.

бюрекът е характерен за трапезата на Бабинден

Баби, които са играели ролята на акушерки, поднасяли на гостите си питка, масленица, лучник, баница или пък бюрек. В различните краища на България има различни обичаи относно трапезата на Бабинден, но е било задължително на масата да присъства и мед. Някои "баби" са приготвяли също така бухтички, курабийки или други дребни сладки.

От своя страна жените, които отивали на гости, в знак на благодарност приготвяли останалата част от трапезата. Половината храна, която те приготвяли трябва да бъде за "бабата", а останалата половина за обща гощавка.

Всяка жена донасяла това, което е сготвила и не е имало някакви строги правила. Поднасяли се и постни и месни ястия. Често се пълнела кокошка или пък се приготвяла каварма. Но също така са характерни постните сарми или пък яхния от боб.

Разказахме ви всичко това, за да разберете, че с изключение на питката, масленицата или пък баницата, приготвени от домакинята, както и поднесения мед, няма други основни правила за трапезата на Бабинден. Важно било единствено на всички да им е вкусно и празнично!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest