Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на сирене Кварк

Кулинарна употреба на сирене Кварк

Кулинарна употреба на сирене кварк

Какво представлява сиренето кварк?

Кваркът е меко, прясно сирене, което може да бъде приготвено от различни сортове мляко - от козе, овче или микс между двата вида мляко. Структурата му се приближава до тази на сирене рикота.

По време на производствения процес, който продължава около 48 часа, но и варира в зависимост от времето на годината, то не бива да съзрява изобщо. Веднага след като е готово, може да го консумирате както самостоятелно, така и като съставка в различни рецепти.

Защо да използваме сирене кварк?

Сирене кварк в мус

Кваркът е с редици полезни хранителни свойства - богат е на високо съдържание на протеин и калций, които спомагат в грижата за здравето на зъбите и костите, на витамини от групата А и B. По тази причина сиренето кварк се използва от много почитатели на добрата и вкусна кухня.

Сиренето кварк може да бъде направено с пълномаслено, нискомаслено или обезмаслено мляко. Заради високото си съдържание на вода то лесно се разваля. Приемът на кварка не е подходящ при хора с непоносимост към лактоза, тъй като има лактоза.

В какви рецепти се слага кварк?

Заради кремообразната си гъвкава структура кварк може да се употребява в почти всички солени и сладки рецепти - торти, суфлета, чийзкейкове, бисквити, сосове, млечни разядки за мазане на филийки за закуска или като заместител на киселото мляко или заквасената сметана в някои ястия и различни вкусни салати.

Млечна салата със сирене кварк

За една лека и здравословна закуска комбинирайте това специфично сирене със сезонни плодове, ядки и семена.

Изключително вкусна идея за обяд или вечеря за цялото семейство е печени картофи на фурна, които да бъдат заляти със смес от кварк и различни пресни подправки.

За млечната салата може да замените цеденото кисело мляко с кварк. За целта ще са ви нужни 1 опаковка кварк, кисели или пресни краставички, орехи, сол, олио, копър и 2 скилидки чесън. Смесете всички нарязани на ситно продукти в купа без орехите, добавете кварка и разбъркайте добре. Оставете за няколко часа в хладилник. Преди поднасяне оформете топки и поръсете с орехи.

За направата на боровинков чийзкейк с добавка от сирене кварк просто заменете с него крема сиренето или маскарпонето. Както обикновено най-отдолу оформете блат с натрошени около 125 грама бисквити и 50 разтопено масло, след което оставете за 10 минути във фризера. Овкусете 250 грама сирене кварк с пудра захар и изсипете сместа върху блата. Сложете за 3-4 часа в хладилник. Добавете сладко с цели боровинки по цялата повърхност. Поднесете с топка домашен ванилов сладолед.

Потърсете сиренето кварк в най-близките до вас магазини за здравословни храни или по-големи супермаркети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest