gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»За сухите маринати

За сухите маринати

EvgeniaEvgenia
Готвач
91175871
За сухите маринати
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Сухите маринати са смес от смлени подправки, които се правят с цел да се натрие върху суровата храна преди приготвянето ѝ. Сухата марината "парфюмира" ястието, както и всяка една ароматна смес от подправки - течни или сухи.

Подправките образуват покритие върху храната. Храната може да се маринова в подправките за известно време, за да попият ароматите в нея, или може да се сготви веднага след като се намаже с маринатите. Подправките могат да бъдат оставени или частично отстранени преди готвене. Сухите маринати обикновено се нанасят като прах, а процедурата е известна също като сухо мариноване.

Подправките в сухите маринати обикновено са едро смлени. В допълнение към подправките за сухите маринати може да се добави сол и захар, солта за аромат и захарта за карамелизиране.

Сухи маринати

Понякога се използват различни соли заради техните уникални качества - като хималайска розова сол.

Най-простата суха марината е само едро смлян черен пипер, втрит в стек.

Сухите маринати могат също да съдържат съставки като билки, счукан чесън и прочие. Що се отнася до другите подобрители на вкуса, които обичаме да включваме в храната със сухи маринати: обикновено е добре дошъл вкусът плодовия мускус, също така на сладкия и лют червен пипер или дори на горчицата на прах. Малко кимион, кориандър или черен пипер придават на сухите маринати приятен вкус, а лукът на прах също е почти винаги подходящ и желан. Счукани препечени семена от копър, сушен риган, смрадлика - можете да отидете в каквато посока пожелаете, стига да помните да поддържате баланс между всички компоненти, за да се получат маринованите пържоли вкусни.

Голямото предимство на сухите маринати и причината да обичаме да ги използваме толкова много е, че те не добавят никаква допълнителна влага към външната част на месото по начина, по който прави течната марината.

Сухите маринати се използват главно за овкусяване при приготвяне на месо и риба. Има много различни рецепти за сухи маринати и повечето от тях са насочени към определен вид храна. Точната комбинация от подправки, която прави добро овкусяване за определен вид храна, варира в различните региони и култури.

Сухо мариноване

Готвенето със сухи маринати почти винаги се извършва без течност или съставки на водна основа. Най-популярният метод за готвене на храна, приготвена с помощта на сухи маринати, е любимата ни балканска скара.

Печенето в тиган е друг метод на приготвянето на храната.

Сотирането също се прилага, особено ако втриването на подправки включва брашно или хлебни трохи.

Използвайте уменията си да комбинирате подправки и да мариновате в някоя от тези рецепти за:

- мариновани гъби;

- маринована риба;

- мариновани маслини;

- мариновани зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest