gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи подправки за мерлуза

Подходящи подправки за мерлуза

Подходящи подправки за мерлуза
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.
Виж ››

Готвенето на риба се смята за лесна кулинарна практика. Рибата обикновено се пече или се пържи и в това се състои почти цялото приготвяне на блюдото. Всъщност рибата има своите тънкости при приготвяне, а овладяването им дава възможност готовото ястие да заслужи аплодисменти.

Рибата не е храна, на която подхождат много зеленчуци, както е при месото. За да стане изкусително ястие, тя трябва да се подправи добре. Класическите подправки за риба са известни на всеки - сол, черен и бял пипер, копър и магданоз и те са добре дошли за всяка рецепта с хек.

За по-екзотичен вкус обаче може да се използват и други допълнения, които ще придадат на месото на този воден обитател по-неочакван, но и примамлив вкус. Към по-нестандартните подправки за бялата риба, каквато е и мерлузата, е босилекът. Най-добре да бъде пресен, защото е с по-силен аромат, изсушеният може да го замени при липса на прясната подправка. На всички е известен отличният тандем на босилека с доматения сос, така че може да се приготви паста, с която да се подправи филето на мерлузата. При пържената риба е много подходяща тази комбинация.

Много разпространена и галеща небцето подправка за мерлузата е карамфилът. Той е подходящ основно за рибена чорба с участието на този вид.

Рибена чорба
Снимка: Албена Асенова

Съвсем екзотично звучи участието на мащерката като подправка, защото тя се ползва основно за приготвяне на чаени смеси, но е добра идея за панировката на мерлузата преди пържене, ще ѝ придаде неочаквано приятен лимонов вкус.

Може да овкусите мерлузата със синап, ако ще я мариновате. Леко пикантната нотка на тази иначе суха риба, прибавена към приятното мариновано рибешко месо, превръщат скучния иначе вкус на бялата риба в нещо по-интересно за сетивата.

За задушената на пара риба се препоръчва към традиционния копър на стръкове да се добави и стръкче кантарион. Така се подсилва вкусът на самата риба, макар че уханието на билките е доста силно и създава впечатление, че те доминират.

Да се експериментира с подправки при бялата риба не е лоша идея, защото слабият вкус и аромат на месото позволява игра с билкови аромати, стига да са подбрани подходящо.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest