Лукът е вид зеленчук, принадлежащ към рода Allium, от който род са и чесънът, шалотът и празът. Рецептите с лук или изискват полезния зеленчук в суров вид, или ви призовават да го сготвите.
Сотирането, печенето или пърженето на лук освобождава отделните му вкусови елементи и остър аромат. Най-популярните видове лук за готвене включват:
- бял лук;
- червен лук;
- перлен лук;
- сладък лук (Vidalia);
- зелен лук.
- див лук.
Като универсална съставка лукът придава отчетливо остър аромат и пикантен вкус към лучени предястия, сосове и гарнитури.
Едни от най-приготвяните ястия с лук, които да приготвите у дома всеки ден, са:
- Винен кебап;
- Паниран лук;
- Дроб сарма с пресен лук - перфектното ястие за празници като Великден и не само;
- Карамелизиран лук - лесен за приготвяне, карамелизирания лук е сладък на вкус. Използвайте карамелизиран лук в дип от лук, кюфтета или картофено пюре, както и върху сирене на скара;
- Пържен шалот - по-малък от лука, но споделящ подобен вкус, шалотът е добър заместител на лука в много рецепти. Вместо пържен лук опитайте да приготвите хрупкав пържен шалот, които да сервирате върху гювечи и прочие. Можете да го използвате и като гарнитура за кремообразен дип от лук;
- Лучена супа - класическа рецепта с лук. Лучената супа може да съдържа телешки бульон, дафинови листа и сотиран лук с хрупкав хляб и заливка от топено сирене. Запечете сиренето, докато стане златисто и на мехурчета, след което сервирайте супата гореща като предястие или основно ястие. Опитайте тази рецепта за лучена супа и няма да сгрешите;
- Лук на скара - така приготвен лукът е добра гарнитура към пържола или печено пиле;
- Пай от лук - лученият пай може да бъде намазан отгоре с пармезан. Ползвайте лук с яйца в брънч или просто поръсете пая от лук с балсамов оцет и го сервирайте с билково масло с крема сирене;
- Маринован червен лук - използва се като гарнитура за тако, пица или сандвичи; маринованият червен лук може да е сладка или солена подправка;
- Печен лук - почти всеки вид лук е подходящ за печене. По-сладкият лук като червен лук и лук Vidalia се карамелизира по-лесно от лука с по-ниско съдържание на захар. Белият лук или жълтият лук, от друга страна, запазват повече от цялостния си вид. Сервирайте печен лук с галета като гарнитура или го накълцайте със задушен копър за ароматна салата, съдържаща копър и лук;
- Палачинки с лук - палачинките с лук започват с тесто от яйца и брашно, в което накрая може да разбъркате пресен лук. Сервирайте солените палачинки като предястие със солен сос за потапяне или ги сервирайте с апетитни солени плънки;
- Тарт от сладък лук. В пикантен тарт с лук лукът се карамелизира на плота на котлона, след което се готви във фурната със слой маслено бутертесто. Сервирайте лученото ястие с капка екстра върджин зехтин и пресен натрошен черен пипер.
Коментари