Дива Сьомга

дива сьомга
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Съвременният начин на живот издигна здравословното хранене в култ. И в него рибата и всички морски дарове заемат първите места като извор на полезни хранителни вещества.

Сред рибите се откроява една - сьомгата, заради вкусовите си качества и съдържанието на полезни съставки, заради което тя е на път да заеме първото място сред морските предпочитания.

Сьомгата е риба, която се отглежда в развъдници заради огромното търсене, но продължава да се предлага и дива сьомга, уловена в естествената среда на местообитание. Между двата вида има съществени различия и те са обект на много спорове. Къде точно е истината, е въпрос с много условности и той налага да се направи паралел между дивата и отглежданата в рибарници сьомга, за да се даде някаква представа за същността на рибата, отгледана по различен начин.

Основни разлики между дива сьомга и отглеждана в рибовъдни ферми

Място на живеене - отглежданата във ферми сьомга обикновено се добива от Атлантика и след това расте в контролирана среда. Тя се предлага прясна през цялото година направо от рибарника. Лесното доставяне я прави по-бюджетна от дивата, която се лови само от юни до септември.

Вкусови характеристики - вкусът на всеки от видовете е различен. Дивата сьомга има по-силен вкус, по-твърда е не толкова мазна. Отглежданата в рибарници е с повече мазнина, по-лесно се разпада и има по-мек вкус.

Хранителна стойност - дивата сьомга има различни източници на храна. Рибовъдците хранят рибите с царевица, зърнени култури и астаксантин - съединение, което придава оранжевия цвят на месото.

Дивата сьомга има розов цвят, защото яде ракообразни, други черупчести, водорасли.

Освен всичко има 5 различни вида сьомга и всяка е със свои характерни качества. Изследванията не могат да дадат категоричен отговор кой вид сьомга е по-здравословна. Последните изследвания обаче сочат, че групите антибиотици, давани на отглежданите във ферми риби, имат своя негативен ефект. Обикновено вкусът и текстурата на рибата, както и това дали е прясна или замразена определят предпочитанията. А дали сьомга ще присъства често на трапезата се определя от нейните ползи на организма.

Колко е полезна сьомгата?

На всички е известно, че тази риба съдържа незаменими мастни киселини омега-3, йод и калий, както и витамини - В6, В12, ниацин, фолиева киселина, витамин D. Те имат положителна роля върху нивата на липидите в кръвта и пазят от сърдечни заболявания. Уникалните наситени мастни киселини са най-ценното в състава на рибата и я правят толкова полезна за здравето, както и за добрата фигура.

готвене на дива сьомга

Дивата сьомга съдържа уникалните и ценни хранителни вещества, натрупани в естествени условия, и е придобивка за всяка трапеза.

Произход и начин на живот на дивата сьомга

Родното място на дивата сьомга са северните части на Тихия океан, Северния Атлантик и реките, които текат там. В чисти реки, потоци и езерца в стотици легла за хвърляне на хайвера се излюпват милиони риби, хранейки се от запаса от жълтък от майчината риба, а после ловуват малки рачета и водни насекоми.

Някои сьомги се качват в морето, други остават в родното място до 3-годишна възраст. След 2 до 4 години сьомгата се връща обратно в родното си място, за да хвърли хайвера си. Тя плува хиляди километри, преодолява огромни предизвикателства, за да осигури потомство. Затова на възраст тя достига от 2 до 7 години.

При завръщането и подготовката за хвърляне на хайвера се дава старт на най-невероятната част от живота на тези риби. Сьомгите спират да се хранят и влагат цялата си енергия в органите за репродукция. При навлизане в местата за хвърляне на хайвера, те вече са много изтощени.

При пристигане в мястото за размножаване женската веднага снася хайвер, който се опложда от мъжкия. Така се изразходва цялата им енергия и те умират.

Поради това, че водата през зимата е много студена, телата на умрелите риби се разлагат много бавно. Щом обаче се стопли и температурата на водата се повиши, рибите се разлагат и обогатяват водата с ценни тъкани, създавайки добри условия за излюпването на млади сьомги.

Цвят и хранителна стойност на месото на дивата сьомга

Плътта на дивата сьомга е сиво до бяло. Пигментът идва от астаксантина, който се съдържа във водораслите и едноклетъчните. Те попадат там от раците и други черупчести. В зависимост от вида на храната, цветът на месото може да варира - от светлорозов, през цвят сьомга, до оранжев и наситено червен. Розовият цвят на фламингото се получава от същия каротеноид, както и при сьомгата.

Дивата сьомга е добър хранителен продукт за здравето и фигурата. Тя съдържа малко калории и е подходяща за диетично хранене. Съдържа 142 килокалории на 100 грама продукт, както и 57 калории от мазнините, 55 милиграма холестерол, белтъчини, витамини и минерали. Техните здравословни ползи заслужават да бъдат подчертани.

Защо дивата сьомга е здравословна?

Съставът на месото на рибата я правят не само питателна, но и извор на здраве. Тъй като е бедна на въглехидрати и богата на белтъчини, тя е подходяща за здравословно хранене. Съдържанието на омега-3 мастни киселини, в комбинация с витамини и минерали пази организма от сърдечни заболявания, артрит, диабет, както и от някои видове рак. Тези съставки редуцират когнитивни проблеми, депресивни състояния, превенция са срещу остеопороза.

Избор на дива сьомга и съхранение

Както всяка морска риба, дивата сьомга се съхранява по-лесно от речните риби. В прясно състояние трябва да се подсуши добре и завие в пергаментова хартия, после да се съхрани в херметически затворен съд в хладилника. Така издържа 2-3 дни.

Замразяването на рибата става при 18 градуса под нулата и трайността тогава стига 1. 5 месеца. Това, което обаче трябва да се знае е, че не се замразява риба, която не е прясна и не е почистена от вътрешности. Нужно е да следи строго за годността на рибата.

Начини на кулинарна употреба

Дивата сьомга може да се сготви по много начини - пушена, печена, пържена, да се маринова. Може да се консумира дори сурова като суши или сашими.

Тази риба прави добри комбинации с различни вкусове, но с люто, сладко, кетчуп, сирене е напълно неприемливо от кулинарна гледна точка.

суши с дива сьомга

Независимо каква рецепта се избира, кулинарната обработка не трябва да бъде много продължителна, защото месото на рибата става сухо и се рони. Като ориентир е добре да се знае, че в най-дебелата си част сьомгата се готви от 5 до 8 минути на всеки сантиметър дебелина.

Друга особеност е, че при отделяне на филето, отпадъците са сравнително голям процент. От риба 2. 5 килограма, около 1. 350 са филета и около 1 килограм са отпадъци, а вътрешностите са 150 грама.

Кулинарни шедьоври с дива сьомга

Рибата предполага изискани рецепти. Сушито със сьомга е много популярно ястие в добрите ресторанти. Сьомга с пармезан и бадеми, с домати и лимон във фолио, мариновани филета от сьомга с чесън и соев сос, с горчица, с краставици, с аспержи, поднесена с лимонов дресинг, като съставка в пастата със сметана и още много други чудесни и вкусни хрумвания могат да бъдат изпълнени с дива сьомга.

Вижте и някои идеи за:

- печена сьомга;

- сьомга на скара;

- чорба със сьомга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес