Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да се храним при колит

Как да се храним при колит

редакция:
колит

Колитът е възпаление на вътрешната лигавица на дебелото черво. Причините за появата му са от различен характер. Чревните бактерии, продължителният прием на антибиотици, дисбактериозата, неправилното хранене и заболяванията на органи на храносмилателната система могат да причинят колит.

Това заболяване протича в различни фази и се изразява като остро и хронично, съществуват и различни негови видове.

Тъй като болестта протича в храносмилателния тракт, храненето е от особено значение при лечението. Лечебният процес върви успоредно с диета, а понякога тя е основното лечение и този начин е доказал своята ефективност във времето.

Симптомите на колита може да се успокоят веднага и да се елиминират постепенно с правилно хранене. Стриктното придържане към диетата е гаранция за облекчаване на протичането на болестта. Диетата при колит премахва дразненето и успокоява чревната лигавица.

Диети според вида на заболяването

Диетата се определя от вида на колита и силата и продължителността на колитната криза.

При силно обострен колит е необходимо гладуване в рамките на 2 -3 дни, през които болният трябва да приема не по-малко от 1. 5 литра вода или чай. Когато болките утихнат, следва придържане към специална диета, чиято продължителност се определя в зависимост от симптоматиката. Диетата варира от 2 седмици до няколко месеца и завършва с преминаване към нормален хранителен режим.

По време на диетата трябва да се спазват няколко важни изисквания, независимо от вида на колита, които гарантират нейния успех. Те са няколко:

- от храната трябва да бъдат премахнати сладките храни и подсладените продукти от брашно;

- обработката на храната допуска варене и печене на скара, като напълно изключва пърженето;

- растителната храна също трябва да се подложи на топлинна обработка;

- минералната вода се препоръчва, като количеството трябва да се увеличи до 2 литра на ден задължително;

- подправките е добре да се изключат;

- мазнините също се изключват от диетата;

- храната се разделя на повече приеми, около 5-6 на ден като се следи тялото да получава необходимите му хранителни вещества и течности, за да се избегне дехидратация и загуба на телесно тегло.

Храните, които трябва да се включат, зависят от вида на колита и тежестта на протичането му.

Диета при хроничен колит със запек

диета при колит

Диетата при хроничен колит със запек има свои характеристики и различия от общия диетичен режим. Тя се избира така, че основата на храненето да гарантира намаляването на тонуса и отслабването на перисталтиката на дебелото черво.

Това налага да присъстват храни, богати на диетични фибри. Става дума за растителните влакна. Те съдържат целулоза, лигнин, пектин и имат способността да поглъщат вода и да увеличават обема си, което нормализира перисталтиката на червата и стимулира изпразването им.

Черният хляб, направен от грубо шлайфано брашно и хлябът с пшенични трици, са подходящи при диетата. Чревната перисталтика се стимулира много добре и от суровите зеленчуци и плодове. Препоръчителни са зелето, цвеклото, морковите, тиквата, зелената салата, ерусалимският артишок и тиквичките.

Добро действие имат също ядките, мандарините, бананите, смокините и сините сливи. Отлични лаксативни свойства притежават сушените кайсии, сушените сини сливи, пресните къпини и касисът в каквато и да е форма.

Диетата може да включи риба херинга, лимонада, плодови напитки, газирана вода, копър, целина, магданоз, девесил, дафинов лист, канела, ванилия при наличие на толеранс към такива храни. Те дразнят червата умерено и усилват перисталтиката. Препоръчително е да се пие сок от цвекло и моркови, по 50 милилитра 2 пъти на ден.

Сутринта на празен стомах е добре да се изпива чаша вода със стайна температура с лъжичка захар или парче лимон. Сутрин и през целия ден може да се консумират салати от цвекло, с добавка на билки, магданоз и супена лъжица растително масло. Отлична идея е салатата със зеле и морков.

При колит със запек трябва да елиминират хлябът и хлебните продукти, направени от пшенично брашно, лютият сос, черният пипер, горчицата, черното кафе, силните чайове, шоколадът, овесената каша грис, оризът.

Диета за хроничен колит с диария

Диетата за хроничен колит с диария трябва да е пълна и балансирана. Храната е нужно да бъде изключително готвена или обработена на пара. Месото, зеленчуците и рибата могат да бъдат печени на скара. Храненето е 5-6 пъти на ден.

Разрешени са пшеничният хляб, сухите бисквити. Супите трябва да се приготвят с нискомаслено месо или рибен бульон. Вместо зърнени култури могат да се използват зеленчуци: картофите, тиквичките, морковите, тиквата и карфиолът са подходящи.

От диетата напълно трябва да се изключи ръженият хляб, пресният хляб от всякакъв вид, продуктите с масло и сладкишите. В забранените храни влизат също млечните супи, бобът, зелевата супа, боршът. От месата трябва да се изключат патешкото, гъшето, пушените меса, колбасите и консервите.

Изключени са всички подправки, плодови напитки, кафе, пикантни сосове, пресни и обработени плодове.

Тази диета при колит обикновено продължава 4-5 седмици, а в някои случаи се провежда месеци наред.

Диета 4 за хроничен колит

Диета 4 за хроничен колит се използва за острите болести на червата, каквито са улцерозният колит и болестта на Крон, ентероколитите. Целта на диетата е да осигури на тялото храна, която може да помогне при тежки нарушения в храносмилането, да намали възпалението, както и ферментацията и гниенето в червата.

По време на спазването на диетата при колит се избират ястията, които могат да подобрят секрецията на храносмилателните органи, да премахнат процесите на ферментация и гниене в червата. Честотата на хранене е 5-6 пъти на ден.

как да се храним при колит

Позволените храни включват хляб и брашно. Супите трябва да бъдат от постно месо или рибен бульон, допълнени със зърнени храни, ориз. Супите със зеленчуци, млечни продукти, силните и мазни бульони са напълно изключени.

Може да се включи в диетата прясната риба, подходящо приготвена на пара или варена.

Зеленчуците се използват изключително под формата на бульони. От напитките подходящи са чаят, особено зеленият, минералната вода.

Препоръки към храненето при колит

При спазване на диета, наложена от заболяването колит, е необходимо да се откажат много обичайни продукти. Това е тежко, но наложително решение, което ще съкрати тежките периоди и ще ги разреди във времето.

Необходимо е да се обърне внимание и на качеството на храната. От диетата трябва да се елиминират замразените и полуготовите храни, консервираните и обогатените с различни подобрители, оцветители и консерванти продукти. Това важи както за храните, така и за напитките. Тези подобрители в храната често провокират проблеми при наличие на колит.

Добре е храната на болния от колит да бъде домашно приготвена и консумирана в подходящо време. Храненето късно вечер и особено нощем не се препоръчва при никой от видовете колит, тъй като претоварва храносмилателната система. Малките порции, поднасяни често са трик, който действа безотказно при това заболяване, тъй като е максимално щадящ за чревния тракт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest