Калцият е сред минералите с много важно значение за здравето на организма. Той е ключов елемент най-вече за костите, зъбите и оттам за растежа и структурата на скелета. Недостигът му настъпва, когато не се усвоява добре от тялото или когато храната е бедна на този елемент.
Опасността на дефицит на калций
Ако в организма липсва достатъчно калций, тогава се отделя хормон, който предизвиква отделянето на калций от костите. Хормонът носи названието паратхормон. Той води и до повишаване на абсорбацията на калция от лигавицата на чревния тракт, а отделянето на калций с урината се понижава.
Магнезият и фосфатите също предизвикват отделяне на паратхормон.
Тези процеси водят до заболявания на костната система, най-често до остеопороза.
Как се регулира нивото на калций
В днешно време съществува мода на приемане на хранителни добавки, но това не е идеалният вариант за набавяне на калций. Приемането му с храната има своите предимства, защото качествените животински мазнини, съдържащи се в млечните храни, подобряват приема на калция от организма. Ето защо млечните продукти и на първо място сред тях - сиренето, са чудесен естествен начин за набавяне на калций за тялото.
Доколко сиренето може да задоволи нуждата от калций в организма, може да се разбере, като се сравнят дневните нужди от калий на тялото и съдържанието му с отделните видове сирена.
Дневни нужди от калций
Препоръчителните дневни дози калций за тялото са променлива величина, която се определя от възрастта и пола. Ориентировъчно дозите са следните:
- От 1 до 3 години- 700 милиграма на ден;
- От 4 до 8 години - 1000 милиграма на ден;
- От 9 до 18 години - 1300 милиграма на ден;
- От 19 до 50 години - 1000 милиграма на ден;
- От 51 до 70 години за мъже - 1000 милиграма на ден;
- От 51 до 70 години за жени - 1200 милиграма на ден;
- Бременни и кърмещи жени - 1300 милиграма на ден.
Дневни дози калий, съдържащи се в различни видове сирена
Сирената са този продукт, който може да задоволи в пълна степен нуждите на тялото. Установено е, че повечето разновидности на сиренето са отлични източници, като твърдите сирена съдържат повече калций. Обратно, меките са по-слаби източници на елемента.
Отлежалите твърди сирена съдържат и по-малко лактоза, което ги прави по-лесно смилаеми и подходящи за нуждите от калций.
Ето как се подреждат видовете сирена според съдържанието на калций в 100 грама продукт:
- Пармезан - 1184 милиграма;
- Козе сирене - 895 милиграма;
- Ементал - 791 милиграма;
- Моцарела - 716 милиграма;
- Гауда - 700 милиграма;
- Чедър - 675 милиграма;
- Българско бяло саламурено сирене - 566 милиграма.
Добри източници на калций са сирената с плесен - синьото сирене съдържа 528 милиграма калций в 100 грама сирене. Тук може да се причисли и българското зелено сирене от Черни Вит, произвеждано в Тетевенския балкан, което освен с вкусови качества се отличава и като добър източник на калций.
Коментари