Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави суши - наръчник на новака

Как се прави суши - наръчник на новака

Как се прави суши - наръчник на новака

Приготвянето на суши у дома може да бъде едновременно забавно и възнаграждаващо преживяване.

Въпреки че на пръв поглед може да изглежда сложно, с правилните инструменти и съставки дори начинаещ може да създаде вкусно и красиво суши.

Ето как се прави суши.

Продукти за суши

Първата стъпка към успешното приготвяне на суши е изборът на качествени съставки. Основните компоненти за суши са суши ориз, оризов оцет, захар, сол, нори (водорасли), пресни риби или други морски дарове, зеленчуци като авокадо и краставица, и соев сос.

Сваряване на ориза за суши

Ако сте новак, изберете късозърнест ориз, специално предназначен за суши. Измийте ориза добре под студена вода, докато водата стане прозрачна. Това премахва излишното нишесте и предотвратява слепването на ориза. Сварете ориза според инструкциите на опаковката или използвайте оризоварка за по-лесно готвене.

Овкусяване на ориза за суши

Домашно суши

След сваряването на ориза добавете смес от оризов оцет, захар и сол. Обикновено на 500 г ориз се добавят около 120 мл оризов оцет, 2 супени лъжици захар и 1 супена лъжица сол. Разбъркайте внимателно, за да не смачкате зърната, и оставете ориза да изстине.

Правилната подготовка на суши ориза е ключова за успешното приготвяне на суши. След като сте сварили и подправили ориза, е важно да го охладите правилно.

Плънки за суши

Нори са сушени водорасли, които се използват за обвиване на суши рулцата. Те трябва да са свежи и хрупкави. За най-добър вкус, препечете леко нори над огън или в сух тиган за няколко секунди преди употреба.

Използвайте прясна риба, която е специално предназначена за консумация в суров вид. Най-популярните видове риба за суши са сьомга и риба тон. Уверете се, че рибата е свежа и съхранявана правилно. Нарежете рибата на тънки филийки с помощта на остър нож.

Авокадото и краставицата са класически добавки към сушито. Нарежете ги на дълги ивици. Можете да експериментирате и с други зеленчуци като моркови, репички и чушки.

Сглобяване и навиване на суши

Как се прави суши

Разстелете ориза в широка и плитка купа и го покрийте с влажна кърпа, за да предотвратите изсъхването му. Оставете ориза да достигне стайна температура преди употреба.

Следващата стъпка е оформянето на суши ролките. За да направите суши ролки, ще ви трябва бамбукова подложка (макису), върху която се поставя нори с лъскавата страна надолу.

Поставете лист нори върху бамбуковата подложка, като оставите по 2 см свободни по горния и долния край.

Вземете шепа ориз и го разпределете равномерно върху нори, оставяйки около 2 см свободни по горния край. Използвайте влажни ръце, за да предотвратите залепването на ориза по пръстите ви.

Поставете тънки ивици риба и зеленчуци в средата на ориза. Можете да добавите и малко уасаби за допълнителен вкус.

С помощта на бамбуковата подложка, внимателно започнете да навивате нори от долния край, като притискате леко, за да оформите стегната ролка. Продължете да навивате, докато достигнете горния край.

Използвайте остър нож, потопен във вода, за да нарежете ролката на парчета с дебелина около 2 см. Водата ще предотврати залепването на ориза по ножа. И готово – вече не сте новак в света на сушито!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest