Изследванията показват, че някои растителни храни съдържат мощни съединения, наречени фитохимикали, които могат да помогнат в борбата с рака и да намалят риска от неговото развитие. Тези специфични храни могат да имат ключ към предотвратяване на растежа на ракови клетки в тялото.
Известно е, че възпалението, което може да се контролира чрез диета, насърчава растежа и разпространението на раковите клетки. Въпреки че има много диети, които твърдят, че намаляват възпалението и подобряват здравето, някои са много ограничителни или объркващи.
Експертите препоръчват седем функционални храни за борба с рака, увеличаване на храненето и подобряване на здравето:
Горски плодове
Боровинките, червените боровинки, малините и други горски плодовепридават сладост на вкуса, но имат относително ниско съдържание на естествена захар, казва Удуърд. Много разновидности осигуряват изобилие от синьо-лилави пигменти, наречени антоцианини, които намаляват възпалението и предпазват мозъка от окисление. Плодовете също съдържат елагова киселина, която неутрализира канцерогените и има противотуморни ползи. Боровинките съдържат птеростилбен - мощен антиоксидант, намаляващ възпалението.
Кръстоцветни зеленчуци срещу рак
Броколи, брюкселско зеле, бок-чой, зеле, карфиол съдържат химикали, наречени глюкозинолати, които се борят с рака по няколко начина. Тези химикали включват индол-3 карбинол, който намалява чувствителните към хормони ракови заболявания; сулфорафан, който деактивира канцерогените; и фибри, които са профилактика на рака. Опитайте ги сурови, в смутита или леко приготвени с любимите си подправки. Или опитайте кимчи за пикантна алтернатива на зелето, която добавя жар към салати или меки храни.
Чесън и лук борят туморите
Чесънът и лукът могат да намалят риска от рак на стомаха, дебелото черво, хранопровода и гърдата. Специално чесънът има измерими антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни ползи, както и свойства за борба с рака. Предотвратяването на рак идва от много съдържащи сяра вещества, включително алицин и диалил сулфид, които изглежда деактивират канцерогените и предотвратяват ДНК мутации. Лукът предлага много от същите предимства, осигурявайки кверцетин и молекули, съдържащи сяра, които блокират някои канцерогени и предизвикват апоптоза – процес, който убива анормални клетки.
Гъби
Освен че добавят вкус към храните, гъбите имат набор от ползи за имуномодулиране. Имуномодулацията надхвърля стимулирането на имунната система чрез селективно укрепване на имунната ви система срещу чужди микроби, но не и срещу вашите собствени клетки. Други забележителни предимства включват антиоксиданти, намаляване на свързаните с хормони тумори и намаляване на прекомерното възпаление. Тези ползи могат да имат най-голямо въздействие, когато ядете гъби, които са пресни, варени, на прах или сушени.
Куркума
Куркумата е златисто-жълта подправка, използвана в много индийски ястия, къри и горчица. Куркумата съдържа полифенола куркумин, който е изследван в повече от 6000 проучвания. Неговите противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства помагат в борбата с рака. Изглежда, че куркуминът намалява възпроизводството на тумори, намалява образуването на кръвоносни съдове, намалява инвазията и предизвиква смърт на туморни клетки.
Спанак и други зелени листни зеленчуци
Спанакът е източник на хранителни вещества, независимо дали се консумира суров, на сок или леко сварен. Спанакът съдържа: витамин К, който насърчава съсирването на кръвта; каротеноиди, които поддържат здравето на очите и антиоксиданти; фибри; фолат, който подпомага образуването и възстановяването на ДНК; и други фитохимикали. Няколко проучвания показват, че фитохимикалите гликоглицеролипиди и каротеноиди се борят с рака, особено с рака на простатата, гърдите и стомаха. Бейби спанакът има по-малко оксалати, така че усвояването на калций и желязо е по-голямо. Спанакът и руколата също съдържат растителни нитрати, които произвеждат азотен оксид и подхранват ендотела (вътрешната обвивка) на кръвоносните съдове.
Джинджифил и други подправки срещу рак
Някои съединения, открити в джинджифила, го правят мощна противовъзпалителна и антиоксидантна храна за намаляване на оксидативния стрес, с който тялото ви трябва да се бори ежедневно. Джинджифилът също е полезен за успокояване на стомаха и намаляване на гаденето. Други подправки с подобно въздействие са босилек, риган, копър, канела, карамфил. Освен за овкусяване на храни могат да служат и за намаляване на възпалението. Използването им в суха форма запазва срока им на годност около две години, като същевременно ги запазва и в концентрирана форма. Добавянето на подправки към рецептите също намалява нуждата от излишна сол, добавяйки повече антиоксиданти и вкус.
Вижте още:
Коментари