В миналото горските плодове, малините и черешите бяха почти научна фантастика, но днес те са често срещани по магазините и пазарите и достъпни.
Плодове като боровинки, малини, ягоди и черници, червени боровинки, годжи бери и др. Всички те се считат за супер храни - благодарение на концентрирано количество хранителни компоненти с особено ценени свойства.
Нека се запознаем със става на тези растения и кои са най-полезните горски плодове.
Полезни вещества в горските плодове
Галова киселина
Много важен антиоксидант. Галовата киселина е доблестен борец срещу бактерии и вируси, лекува кръвоизливи, диабет и различни кожни заболявания. Счита се за токсичен за раковите клетки, но не уврежда здравите клетки.
Елагова киселина
Противовъзпалителна киселина за тези, които страдат от артрит, чревни инфекции и др. В допълнение елаговата киселина се счита за противораков, антибактериален и антивирусен.
Антоцианин
Уникален антиоксидант в най-полезните горски плодове, който се счита за противораков, инхибира стареенето, подобрява паметта, е от съществено значение за здравето на сърцето и подобрява здравето на пикочната система.
Кверцетин
Антиоксидант и смел борец срещу веществата, провокиращи рака. Кверцетинът помага при лечението на заболявания на дихателната система (като астма и бронхит) и дори при лечението на кожни заболявания като атопичен дерматит. Счита се за антиалергично, противовъзпалително и др.
Рутин
Изключително силен антиоксидант, укрепващ кръвоносните съдове. Установено е, че рутинът е ефективен при лечението на съдови заболявания и разширени вени и дори предотвратява растежа на ракови клетки.
Кои са най-полезните горски плодове
Ягодите са много важни
Богати на витамин С и ликопен, като по този начин укрепва простатната жлеза и помага при лечението на рак.
Боровинките са супер полезни
Има много ползи от боровинките – те укрепват кръвоносните съдове, помагат при лечението на разширени вени и сърдечно-съдовата система и освен това са важни за здравето на мозъка по начин, който подобрява ученето и паметта и намалява вероятността от деменция.
Ползи от малините
Черни или червени – тези полезни горски плодове укрепват имунната система, помагат при процесите на отслабване, забавят процесите на стареене, помагат при лечението на инфекции на венците и гърлото, помагат при детоксикация и помагат при запек. И към това мощни притежават противоракови и противовъзпалителни вещества.
Защо да ядем череши?
Съдържат мелатонин, хормона на съня, и следователно черешите помагат за по-добър сън. Укрепват имунната система и са полезни при възпаления на стомаха.
Червените боровинки са много полезни
Веществата, които червените боровинки съдържат, са ефективни за предотвратяване на навлизането на раковите клетки в тялото и образуването на метастази. Те също така предотвратяват възпалителни състояния, които могат да предизвикат развитието на рак в тялото. И ако вече ядете - по-добре без захар.
Ползи от годжи бери
Известен като "плодът на дълголетието" благодарение на изобилието от съставки против стареене. Плодовете годжи бери съдържат уникални вещества, които помагат за защита на очите, съдържат над 20 минерала и също пълноценен протеин. Особено се препоръчват за спортисти, вегетарианци и вегани.
Коментари