Какво представлява горчивката
Горчивката по определение е билков тоник с широкоспектърно действие. Горчивка може да се ползва при храносмилателни проблеми, за общо укрепване на организма и повишаване на имунитета, както и за лечение на различни инфекции.
В нейния състав обикновено влизат растителни компоненти, но може да има и някаква добавка като киселина или глина в зависимост от приложението, за което се предвижда.
Горчивки са използвани от народната медицина, а световноизвестната шведска горчивка, използвана за всякакви оплаквания, има немски произход и силни исторически връзки с Швеция.
Горчивки се прилагат както вътрешно, така и външно. Съществуват различни вариации с алкохол или воден разтвор на използваните билки.
Как да си направим домашна горчивка
За различни здравословни оплаквания се използват различни билки, най-често микс от билки с присъствие на горчиви в тях. Те се поставят в малък буркан с количество по билковата рецепта и се заливат с алкохол. Правилото е на 1 част сушени билки да се добавят 5 части алкохол. На 1 част свежи билки се слагат 2 части алкохол. Алкохолът трябва да е висок градус - 45 или 50 градуса.
Бурканът се затваря и поставя на място без пряка слънчева светлина. Така престоява 2-3 седмици, като се разклаща всекидневно. След това се прецежда през двойна марля и се прехвърля в шише от тъмно стъкло, за съхранение в хладилника.
Рецепти за домашна горчивка
Лимонена горчивка
1 цял лайм
1 глухарче с корена и листата
½ пръчка канела
2 супени лъжици корен джинджифил
Всички съставки се режат на ситно, заливат се с алкохол по избор и се оставят за 2 седмици на плота в кухнята.
Разрежда се с вода, защото е горчива. Горчивката е подходяща при простуди, за добър имунитет.
Горчивка с кафе и какао
10 части кафени зърна
3 части какаови зърна
1 част корички от портокал
1 част канела
Всички съставки се натрошават, заливат се с алкохол и престояват 2-3 седмици. Смъртоносно горчива е и затова по 10-20 капки от нея се разреждат задължително, но пък е силно ободряваща и стимулираща. Подходяща за укрепване след боледуване.
Вижте също кои полезни Аюрведа билки се използват най-често и научете коя е билката на Мария Требен.
Коментари