Индийското къри е комбинация от ароматни подправки, доматена основа и бавно сготвено месо или зеленчуци.
Ето една класическа рецепта за пилешко къри в домашни условия.
Необходими съставки:
500 г пилешко месо (бутчета или гърди, нарязани на кубчета)
2 с.л. растително масло
1 глава лук, ситно нарязан
3 скилидки чесън, настъргани
1 ч.л. настърган джинджифил
2 домата, настъргани
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър на прах
1 ч.л. гарам масала
½ ч.л. лют червен пипер
200 мл кокосово мляко или 150 мл кисело мляко
Сол и черен пипер на вкус
Пресен кориандър за поръсване

- Запържване на подправките: В голям тиган или тенджера загрейте гхи-то и добавете кимиона. Разбъркайте за няколко секунди, докато освободи аромата си;
- Задушаване на основата: Добавете нарязания лук и гответе, докато стане златист. След това сложете чесъна и джинджифила и гответе още 1 минута;
- Приготвяне на соса: Добавете настърганите домати и всички останали подправки (куркума, кориандър, гарам масала, лют пипер). Гответе, докато сместа се сгъсти и мазнината започне да се отделя от доматите;
- Готвене на месото: Прибавете пилешкото месо, разбъркайте добре и оставете да се запечата от всички страни.
Изсипете кокосовото или киселото мляко, разбъркайте и оставете на слаб огън да къкри 20-25 минути, докато пилето стане крехко и сосът се сгъсти.
Гарнирайте с пресен кориандър и поднесете с ориз басмати или домашни чапати.
За по-богат вкус оставете индийското къри да престои 30 минути след готвенето.

Можете да замените пилешкото с агнешко, нахут или картофи за вегетарианска версия.
Ако обичате по-кремообразно къри, добавете малко сметана към края на готвенето.
Вижте още вкусотии от индийската кухня и не пропускайте сладостта на индийските сладкиши.
Коментари