Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави автентично индийско къри

Как се прави автентично индийско къри

Aвтентично индийско къри

Индийското къри е комбинация от ароматни подправки, доматена основа и бавно сготвено месо или зеленчуци.

Ето една класическа рецепта за пилешко къри в домашни условия.

Необходими съставки:

500 г пилешко месо (бутчета или гърди, нарязани на кубчета)

2 с.л. растително масло

1 глава лук, ситно нарязан

3 скилидки чесън, настъргани

1 ч.л. настърган джинджифил

2 домата, настъргани

1 ч.л. куркума

1 ч.л. кимион

1 ч.л. кориандър на прах

1 ч.л. гарам масала

½ ч.л. лют червен пипер

200 мл кокосово мляко или 150 мл кисело мляко

Сол и черен пипер на вкус

Пресен кориандър за поръсване

Как се прави къри

- Запържване на подправките: В голям тиган или тенджера загрейте гхи-то и добавете кимиона. Разбъркайте за няколко секунди, докато освободи аромата си;

- Задушаване на основата: Добавете нарязания лук и гответе, докато стане златист. След това сложете чесъна и джинджифила и гответе още 1 минута;

- Приготвяне на соса: Добавете настърганите домати и всички останали подправки (куркума, кориандър, гарам масала, лют пипер). Гответе, докато сместа се сгъсти и мазнината започне да се отделя от доматите;

- Готвене на месото: Прибавете пилешкото месо, разбъркайте добре и оставете да се запечата от всички страни.

Изсипете кокосовото или киселото мляко, разбъркайте и оставете на слаб огън да къкри 20-25 минути, докато пилето стане крехко и сосът се сгъсти.

Гарнирайте с пресен кориандър и поднесете с ориз басмати или домашни чапати.

За по-богат вкус оставете индийското къри да престои 30 минути след готвенето.

Пилешко къри

Можете да замените пилешкото с агнешко, нахут или картофи за вегетарианска версия.

Ако обичате по-кремообразно къри, добавете малко сметана към края на готвенето.

Вижте още вкусотии от индийската кухня и не пропускайте сладостта на индийските сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен