Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кога за пръв път е внесен черният ориз в България?

Кога за пръв път е внесен черният ориз в България?

Черен ориз

Черният ориз – екзотичен, богат на антиоксиданти и все по-популярен сред любителите на здравословното хранене – е култура с дълга история, но сравнително нов гост на българската трапеза.

Макар че в наши дни можем да го намерим в почти всеки био магазин или в големите вериги, преди няколко десетилетия той беше непознат за повечето българи. В тази статия ще проследим кога и как черният ориз е стигнал до България, как е приет от местната кулинарна сцена и какво го прави толкова специален.

Произход и история на черния ориз

Черният ориз, познат още като императорски ориз или забранения ориз, произлиза от Китай, където в миналото е бил запазен само за императора и неговото семейство. Наричан е „забранен“, защото обикновените хора не са имали право да го консумират заради неговите изключителни хранителни стойности и лечебни качества.

Черният ориз е вид Oryza sativa, който дължи тъмния си цвят на високото съдържание на антоцианини – същите антиоксиданти, които се съдържат и в червеното вино, сините боровинки и лилавото зеле. Освен наситения си цвят и ядков вкус, този ориз е богат на фибри, желязо и витамин Е.

Появата на черния ориз в Европа

Варене на черен ориз

Черният ориз започва да навлиза в Европа сравнително късно – чак през втората половина на XX век, когато глобализацията и интересът към здравословното хранене започват да влияят силно на европейската гастрономия. Италия е една от първите европейски страни, която започва да отглежда черен ориз – особено в региона на Пиемонт, където се култивира сорт като „Riso Venere“. Именно италианският черен ориз често се продава на пазара в Европа.

Първите стъпки в България

В България черният ориз не е традиционна култура. Той започва да се внася едва в края на 90-те години и началото на 2000-та година, първоначално през специализирани магазини за азиатски храни и био продукти. През този период интересът към екзотични кухни като тайландска, китайска и индийска нараства, благодарение на пътуванията, телевизионните кулинарни предавания и отварянето на първите етно ресторанти в големите градове.

Първите количества черен ориз най-вероятно са били внесени от търговци, занимаващи се с азиатски храни, и са идвали директно от Китай, Тайланд или Индонезия. По-късно започва внос и на италиански черен ориз, който намира приложение в по-елегантни рецепти и гурме ресторанти.

Приемането от българските потребители

Сготвен черен ориз

Макар и в началото възприеман като нещо странно и необичайно, черният ориз постепенно намира своето място и в българската кухня. Причините за това са няколко:

- Здравословни свойства – В началото на XXI век се засилва интересът към био, веган и безглутенови храни. Черният ориз пасва перфектно в този тренд;

- Екзотичен вид и вкус – Тъмният цвят и деликатният, леко сладък вкус правят този ориз подходящ за специални поводи и нестандартни рецепти;

- Мултикултурни влияния – Все повече българи се интересуват от световната кухня и експериментират с нови съставки.

В началото черният ориз се използва основно в салати, гарнитури и десерти, но днес той все по-често присъства и в ресторантски менюта – като част от суши, ризото или дори сготвен по български с гъби и зеленчуци.

Черен ориз – култивация в България

Кога за пръв път е внесен черният ориз в България?

До момента няма широкомащабно производство на черен ориз в България, макар че климатът в някои региони би могъл да позволи експериментално отглеждане. Причините са икономически – тази култура изисква специални условия и е по-скъпа за производство, а местното търсене все още не е достатъчно голямо.

Как да използваме черния ориз в кухнята

Черният ориз изисква повече време за готвене – около 35-40 минути, но резултатът си заслужава. Може да се използва в:

- Салати – комбинира се чудесно с печени зеленчуци, ядки и цитрусови дресинги;

- Гарнитури – за риба или пиле;

- Суши – за по-здравословна и интересна алтернатива;

- Десерти – традиционният тайландски десерт с кокосово мляко е чудесен пример.

Черният ориз може да е сравнително нов за българската кухня, но неговият потенциал е огромен. От първоначалния си плах дебют в магазините за екзотични храни до присъствието му в гурме ресторантите и домашната кухня, тази „черна перла“ завладява все повече сърца. И макар да не знаем точно кой е първият, внесъл го в България, ясно е, че черният ориз вече има своето място и на нашата трапеза.

Вижте още какво отличава червеният ориз, както и как да варим правилно черен ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен