Независимо дали ще използвате английската дума стек или българската си дума пържола (която всъщност произхожда от турската „призола“), приготвянето ѝ е истинско кулинарно преживяване. Определяни като едни от най-вкусните и изискани ястия, стековете могат да се сервират както в ежедневието ни, така и на празничната трапеза. Сочното, ароматно и крехко месо с хрупкава коричка е подходящо навсякъде, по всяко време, със или без повод.
Може на пръв поглед приготвянето на стек да ви се струва елементарно- мятате го на скарата или грил тигана и всичко е тип-топ. Да, но това изобщо не отговаря на истината.
В следните редове ще ви изброим най-чести грешки при готвене на стек, за които трябва да внимавате, независимо към каква конкретна рецепта сте се насочили.
Ето кои грешки допринасят за разваляне на текстурата, вкуса и усещането за сочен стек.
Неправилен избор на месо
Най-добрите меса за стекове са филе, бон филе, контра филе, рибай и Т-боун стек.
Пропускате темперирането на месото
Никога не започвайте да готвите месото току-що извадено от хладилника. За да може то да се готви равномерно, трябва да го оставите на стайна температура за около час или дори повече.
Влагата по месото вреди на приготвянето му

Винаги подсушавайте с кухненско руло повърхността на стековете, защото в противен случай няма как да се получи хрупкава коричка.
Осолявате месото прекалено рано или прекалено късно
В случай че сложите сол преди месото да се готви, тя ще способства за изтегляне на влагата от него, но ако престои прекалено дълго със сол то ще изсъхне. Идеалният вариант за осоляване е точно преди да го сложите на скарата.
Добавете и други подправки за по-интензивен аромат! Чесън и масло също са много подходящи.
Печете на студена скара или студен грил-тиган
Те трябва да са предварително загрети на висока температура, за да може стековете да получат хрупкава коричка.
Твърде често обръщане на стековете
За да се образува хубава коричка, стекът не трябва да се мести непрекъснато, а ако го натискате с шпатула, ще способствате от него да излезат соковете му и ще го направите прекалено сух на вкус.
Препълнен тиган

Ако готвите месото на грил-тиган то не го претъпквайте, защото така месото ще стартирате процес на задушаване, а не на запичане.
Неподходяща мазнина
Зехтинът и маслото (то може да се използва към края на печенето) лесно загарят, поради което е добре да използвате слънчогледово, рапично олио или гхи.
Не следите температурата
Можете да изпечете стековете на око, но по-новите уреди имат и вграден термометър, който показва на какви градуси печете. Обикновено обозначенията са Rare ( а лангле) – 50-52 градуса, Medium (средна температура) – 57-60 градуса и Well done (добре изпечено) – от 68 градуса нагоре.
Внимавайте при запичане на месото във фурна
Във фурна стековете също е добре първоначално да се пуснат на висок градус, за да се запечатат и едва след това тя да бъде намалена на около 180 градуса.
Обърнете внимание на сервирането

След като месото е изпечено, то трябва да престои около 10-тина минути с цел преразпределяне на соковете му. Добре е да го сервирате в предварително затоплен поднос или чиния, за да не изстива бързо.
Това бяха някои от най-честите грешки при приготвяне на стекове, а ако искате да си ги спестите и да получите фантастичен резултат, изпробвайте някои от тези изпитани рецепти като свински рамстек на фурна, съблазнителни телешки стекове с картофи и най-вкусните стекове.
Коментари