Ягодите могат с право да бъдат наречени едни от най-апетитните и вкусни плодове. Желанието да ги вкусим възниква в нас дори само като ги видим на снимка.
Ягодовият сок запазва ценните свойства на ягодите, но като цяло хората предпочитат да изядат вкусния плод, а не да го изцеждат. Но сокът от ягоди може да се съхранява дълго време в бутилки.
Колкото са по-наситено червени са ягодите, толкова повече са ценните вещества в тях и сокът е по-вкусен и полезен. Ягодовият сок е по-полезен от самите плодове.
Сокът от ягоди помага да се избавите от глисти, унищожава болестотворни бактерии, спомага за бързото зарастване на рани, помага при заболявания на стомаха – колити и гастрити.
Освен белтъчини, мазнини, въглехидрати и органични киселини ягодовият сок съдържа витамините А, С, Е и Н, витамини от групата В, калий, калций, магнезий, сяра, фосфор, желязо, мед, цинк, селен.
Ягодовият сок оказва благоприятно въздействие върху храносмилателната система, подобрява апетита и пречиства целия организъм, тъй като има меко диуретично действие.
Употребата на ягодов сок удължава младостта, тъй като ягодите имат антиоксидантно действие. Флавоноидите във вкусните плодове защитават сърцето и мозъка от болести.
Ягодовият сок е задължителен за пушачите – органичните киселини, които се съдържат в червените плодове, неутрализират действието на токсините, които попадат в тялото заедно с цигарения дим.
Сладкият вкус на ягодовия сок не пречи за нормализирането на кръвната захар, а освен това намалява нивото на лошия холестерол и предпазва задстомашната жлеза и далака от заболявания.
При камъни в жлъчката помага ягодов сок, изпит на гладно сутрин – по четвърт чаена чаша всеки ден. За поддържане на витамино-минералния баланс се препоръчва една чаша дневно за деца и две чаши – за възрастни.
За приготвянето на ягодов сок измийте добре ягодите, изтърсете ги в чиста марлена торбичка и изстискайте сока с помощта на преса. Ако искате да съхраните сока през зимата, филтрирайте го, загрейте го до осемдесет и пет градуса, без да кипва, разлейте го в бутилки и ги варете двадесет минути на температура деветдесет градуса.
Ако имате алергия, трябва да внимавате с консумацията на ягоди и да ги съчетавате с мляко. Бременните и малките деца, както и хората с бъбречни проблеми не трябва да прекаляват с ягодите.
Вижте още: Ягодова диета за перфектно лятно тяло.
Коментари