Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Рибата и лещата подмладяват сърцето

Рибата и лещата подмладяват сърцето

Рибата и лещата подмладяват сърцето

Сърдечните болести отнемат живота на милиони хора в развитите страни. В България тези заболявания са основна причина за смъртността.

Страната ни е на първо място в Европа по брой на инфаркти и заболявания на сърдечно-съдовата система, сочи тревожната статистика.

Много важен за доброто здраве на сърцето е хранителният режим. Редовните упражнения са другата половина от уравнението на здравото сърце. Те поддържат ниско нивото на холестерола и теглото и подпомагат регулирането на кръвното налягане.

Разтворимите целулозни вещества са полезни. Това са храни като овес, ябълки и круши, фъстъци, боб, леща, и пълнозърнести хляб и зърнени закуски.

Те помагат за понижаване на нивото на липопротеините с ниска плътност – лошия холестерол, като по този начин намаляват риска от сърдечни заболявания.

Фолиева киселина има в зелените листни зеленчуци, бобa и лещата. Тя намалява нивото в кръвта на хомоцистеина – аминокиселина, която може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Омега-3 мастни киселини пък можете да си набавите от ядките и тлъстата риба. Те предотвратяват запушване на артериите, помагат за отпускане на стеснени артерии и намаляват липопротеините с много ниска плътност – мазнини в кръвта, за които се смята, че са свързани със сърдечносъдовите болести.

Мононенаситени мазнини има в храни като маслини, зехтин, масла от семена и ядки. Те могат да понижат риска, като намалят нивото на холестерол в кръвта.

Освен това, за разлика от полиненаситените мазнини, мононенанситените са по-устойчиви на оксидация – процес, който води до увреждане на клетките и органите

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest