Разбира се, че трябва да спазваме срока на годност на храните, но въпреки това е добре да разгледаме няколко неща, които са пряко свързани с този въпрос.
Според изискванията върху опаковката на всеки продукт трябва задължително да е оказан срокът му на годност. Има много фактори, които могат да засегнат продължителността на живот на стоките и продуктите, които купуваме.
Температура на съхранение на храните
Важно е да имате предвид, че не само ниските температури оказват влияние на срока на годност на хранителните продукти, оказва се, че и температурните колебания го засягат до голяма степен. Ако съхранявате вашите продукти при постоянна температура, то това ще ви помогне да използвате максималния срок на годност на храните.
Съдържанието на влага в продуктите
За много от продуктите се отнася „да се съхранява на хладно и сухо място”, това е така, защото излишната влага може да съсипе продуктите много преди изтичането на срока за годност. С намаляване нивото на влагата при някои продукти можете да увеличите годността им с 2-3%.
Съдържанието на кислород в храните
За много от продуктите са със срок на годност 12 месеца, а понякога дори и повече, след като бъдат разпечатани, нещата не стоят така - т.е. те се развалят за няколко дни. Това е така, защото кислородът, съдържащ се във въздуха, може да предизвика окислителни процеси в много от съединенията в тях.
Срокът на годност е точката, при която нежеланите промени относно вкус, текстура, цвят, мирис и качества за готвене не настъпват. В много от случаите при правилно съхранение и запазване целостта на опаковката храните могат да останат годни за консумация и след изтичането на този срок - т.е. невинаги той е определящ за това колко е годността на продуктите.
Но пък винаги бъдете внимателни при закупуването на хранителни продукти, много от тях се развалят бързо и не са годни за употреба след изтичане на срока им на годност. Има случаи в които те стават токсични и отровни, с което може да повлияят негативно на вашето здраве.
Вижте още:
- Дебелеем заради опаковките на храните;
Коментари