Хората с диабет могат да се насладят на вкусни супи, които са здравословни и радват окото с приятния си външен вид. Такава супа се прави например от тиквички.
Необходими продукти: 1 тиквичка, 1 морков, 2 глави лук, 2 картофа, олио, 100 грама кашкавал, сол и подправки на вкус. Лукът се нарязва на ситно и се запържва до прозрачност, добавя се настърганият морков.
След три минути се добавят нарязаните на кубчета тиквичка и картофи, заливат се с две чаени чаши вода и се задушават петнадесет минути на слаб огън.
Всичко се пасира, оставя се да кипне, добавят се подправки на вкус и при сервирането във всяка чиния се добавя настърган кашкавал.
Зеленчуковата супа за диабетици е много полезна, тя е подходяща също така за хора, които страдат от гастрит и за тези, които се борят с наднорменото тегло.
Тази супа се приготвя за половин час. Необходими продукти: 2 големи моркова, 3 едри картофа, 1 малка зелка, 1 дафинов лист, 1 яйце, парченце корен от целина, малко копър и магданоз, сол на вкус.
Картофите и морковите се обелват и се нарязват – морковите на кръгчета, картофите – на кубчета. Зелето се нарязва на ситно, целината се нарязва на дребни парченца или се слага цяла.
Морковите и картофите се пускат във вряща вода, добавя се зелето, а след петнадесетина минути се добавя целината и дафиновият лист.

Разбива се яйце и бавно се излива във врящата супа, за да се образуват дълги нишки. Супата се поръсва със зелени подправки и се соли на вкус.
Много полезна и вкусна е доматената супа. Необходими продукти: килограм и половина домати, 2 червени чушки, почистени от семките и сърцевината, 4 намачкани скилидки чесън, 1 глава лук, 2 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица водка, сол и черен пипер на вкус, 6 супени лъжици течна сметана.
Доматите се почистват от зелената част, пекат се в тава заедно с чушките, чесъна и лука, като предварително се напръскват с олио. След 25 минути се обръщат и се пекат още половин час на 200 градуса.
Една трета от зеленчуците се пасира с добавяне на 300 милилитра вряла вода. Добавя се водката, посолява се и се поръсва с черен пипер.
Останалите зеленчуци се пасират с 450 милилитра вряла вода. Кипва се, сваля се от котлона и при сервиране се добавя сметана във всяка чиния.
Коментари