Сода Бикарбонат

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24729k
Сода за хляб

Сода бикарбонат, известна още като натриев бикарбонат, натриев хидрогенкарбонат или просто сода за хляб е продукт с безброй полезни приложения в нашето ежедневие. Содата е незаменима като набухвател в кулинарията, защото при реакция с други вещества, отделя мехурчета въглероден диоксид – същинската причина за набухването на кексове, сладкиши, някои видове хляб и питки, както и други тестени изделия.

Содата бикарбонат (NaHCO3) всъщност е ненаситена натриева сол на въглеродната киселина (H2CO3). За нейните лечебни свойства са изписани томове, а за терапевтичните й свойства никой не може да спори.

Всички химични вещества могат да бъдат класифицирани спрямо фактор pH (водороден показател), който е мярка за тяхната киселинност и алкалност. Сода бикарбонат също не прави изключение. Водата е с 7.0 и е неутрална. Всички вещества с pH над 7.0 са алкални, докато тези с pH под 7.0 са киселинни. Със своето pH от порядъка на 8.4 содата бикарбонат е леко алкална и е в състояние да неутрализира силните киселини, каквито са тези в стомаха.

Избор и съхранение на сода бикарбонат

Избирайте пакетирана сода бикарбонат, на чийто етикет ясно е упоменат срока на годност. Съхранявайте содата в тъмни и сухи помещения, плътно затворена в своето пакетче. Не бива да я мокрите, защото се разваля нейния химичен състав и тя губи своите качества.

Кекс със сода

Кулинарно приложение на содата бикарбонат

Вече загатнахме на какво точно се дължи магическата сила на содата като набухвател. Сода бикарбонат влиза в състава и на бакпулвера, в който влизат още киселини, като например лимонена киселина) кисели соли (хидрогенфосфати и др.). Те имат способността да реагират при овлажняване със содата с отделяне въглеродна киселина. Последната се разлага на вода и въглероден диоксид и обуславя процеса бухване, както и образуването на шупли в печивата.

Освен за различни печива – кексове, сладкиши, питки, погачи, понички, мекици, бухти и т.н. содата бикарбонат намира и различни приложение в кулинарията. Някои специалисти съветват да накисваме зеленчуците за няколко часа във вода със сода за хляб, което спомага изкарването на вредните вещества при обработката им.

Ползи от сода бикарбонат

Содата бикарбонат може да помогне за ред проблеми със здравето, както вътрешно, така и външно. Тя се използва за лечение на афти в устата, варицела, възпалено гърло, диспепсия, заболявания на венците, инфекция на отделителната система, киселини в стомаха, неприятна миризма на ходилата, слънчеви изгаряния, сухота в устата, сърбежи, телесна миризма, топлинен обрив, уртикария, ухапвания и ужилвания от насекоми, чуждо тяло под кожата, атлетично стъпало и др.

Сода бикарбонат се числи към най-бързо действащите антиацидни средства. Тя укротява сърбежа при ухапвания и ужилвания от насекоми, спомага за отстраняване на зъбния камък, неутрализира киселините, увреждащи зъбите. Содата отслабва симптомите при инфекция на пикочния мехур.

Лекарите я използват за регулиране на киселинността на кръвта при хемодиализа. В медицинската практика 0.5-2% разтвор на сода бикарбонат се използва за промивки и изплаквания при ринит, стоматит, ларингит, конюнктивит и т.н.

Сода бикарбонат

Лечебни рецепти със сода бикарбонат

При настинка

В чайник налейте 1 ч.ч. вода и добавете 1 ч.л. сода. След кипването на водата в носа на чайника се поставя тръбичка от хартия (не от вестник или списание). Вдишвайте парата от чайника в продължение на 10-15 минути.

За отхрачване

2 пъти дневно пийте на гладен стомах ½ ч.ч. топла вода, в която е разтворена ½ ч.л. сода и щипка сол. За успокояване на възпалено гърло, си правете гаргара със същия разтвор през 4 часа.

При афти

За дезинфекция на лигавицата на устата при често появяващи се афти трябва да изплаквате устата след всяко хранене с разтвор от сода бикарбонат (85 г), сол (85 г) и карбамид (2.5 г).

Главоболие и мигрена

Ако дисфункцията на стомаха е свързана с нарушение на киселинността, това е честа причина за главоболие. За такива случи помага 1 ч.ч. мляко на стайна температура със 2 щипки сода – това неутрализира стомашната киселина и успокоява главоболието.

Мигрената може да се облекчи, като ежедневно трябва да пиете преварена вода с ½ ч.л. сода в нея. През първия ден половин час преди обяд се изпива 1 ч.ч. преварена вода, в която е разтворена половин ч.л. сода, на втория ден – 2 ч.ч. и т.н. до 7 ч.ч., след което нормата се намалява всеки ден с 1 ч.ч.

Маски със сода

Разкрасяване със сода бикарбонат

Неочаквано, но содата за хляб може да се използва успешно и като козметичен продукт. Освен, че може да облекчи изгаряния и обриви по кожата, содата се използва още като:

Содата като ексфолиант за лице

Навлажнете лицето и с нежни движения екфолирайте кожата си с 1 ч.л. сода бикарбонат. След като приключите изплакнете с хладка вода и нанесете ежедневния си крем.

Маска за лице със сода

Смесете 1 ч.л. сода с 1 с.л. брашно. Добавете малко вода за гъста каша. Нанесете върху кожата си, която предварително добре сте почистили. Одтавете да действа 20 минути и изплакнете.

Сода за заличаване на пъпки

Намокрете пръста си с вода, топнете го в сода бикарбонат и така получената кашица на пръста си веднага сложете върху пъпката. Оставете да действа възможно най-дълго и почистете.

Сода за премахване на миризмата на краката

Направете си вана за краката, като разтворите сода в топла вода в леген. Содата бикарбонат неутрализира киселините, причиняващи неприятна миризма на ходилата. За отстраняване на същия проблем може да се използва и под мишниците.

Домашна паста за зъби със сода за хляб

2 с.л. сода за хляб + 2 капки етерично масло от мента или канела + вода, колкото да се получи гъста кашица. Така приготвената домашна паста за зъби може да съхранявате е херметически затворени контейнери за един месец при стайна температура.

Вреди от сода бикарбонат

За да прогоните стомашните киселини, не е препоръчителен честият прием на сода за хляб, колкото и прочута да е в това отношение. Тя само облекчава моментното състояние, но може да доведе до по-тежки последствия. Облекчението обикновено идва мигновено, но трае около 30 минути. Не се препоръчва честото прибягване до този метод на лечение на киселините, защото содата за хляб е богата на натрий, който способства за повишаване на кръвно налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес