Какво е правилното съотношение на бакпулвера към 1 кг брашно?
Най-общо казано, се използва между 40 и 50 грама бакпулвер (или около 15 г сода бикарбонат) на килограм брашно.
Важно е да измервате внимателно бакпулвера. Твърде много или твърде малко бакпулвер в брашното може да доведе до слягане на тестото след втасване или да му попречи да втаса.
Обикновено рецепта с 1 чаша брашно за всички цели трябва да включва около 1 до 1 1/4 чаени лъжички бакпулвер.
Приблизително 1 кг брашно се равняват на 8 чаени чаши.
Най-правилния начин да добавите бакпулвера е просто да сложите 1 до 1 и 1/4 чаени лъжички бакпулвер за всеки 150 г/1 чаена чаша обикновено брашно.
Да пресеете брашното и бакпулвера заедно в купа, преди да ги използвате, за да сте сигурни, че бакпулверът е добре разпределен (или можете да поставите и двете съставки в купа и да ги разбъркате заедно).
Повечето използвани днес бакпулвери са с двойно действие, което означава, че реагират на течност и топлина. Твърде много бакпулвер може да доведе до горчив вкус на тестото. Това също може да доведе до бързо втасване на тестото и след това да спадне.
С правилната дозировка бакпулвер спрямо 1 кг брашно може да приготвите различни домашни кифлички, пържени бухтички или пък понички.
Коментари