gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Могат ли да се консервират и сушат тиквички?

Могат ли да се консервират и сушат тиквички?

DesislavaDesislava
Новак
217484
Могат ли да се консервират и сушат тиквички?
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.
Виж ››

Наша читателка ни запита, дали е възможно да си направим сушени тиквички. Ето и нашият отговор:

Сушенето на зеленчуците, работи в полза на запазване и концентриране на техния вкус. Тяхната текстура също придава интересен привкус към храната, към която те са добавени. Сушени на слънце тиквичките, макар и да не са толкова популярни, колкото сушените домати са зеленчуци които си заслужава да опитате. Сушенето им не е толкова известно колкото консервирането им, но това наистина е един добър начин да ги съхраним за през зимата. Съхранени по този начин, те запазват своя вкус и структура.

Как да изсушим тиквички? Просто следвайте няколко прости стъпки.

1 Преди да започнете със сушенето, подберете внимателно вашите тиквички. Те трябва да бъдат със среден размер, защото твърде големите тиквички е вероятно да имат вече образували се семки.

2 Измийте и почистете тиквичките от техните опашки. След това със остър нож нарежете тиквичките на филии или шайби със среден размер (по-дебелите парчета се сушат по-трудно).

3 Бланширайте тиквичките, за да могат те да запазят своята форма и вкус. Като за най-дебелите парчета са нужни най-много тридесет секунди.

4 След като сте бланширали тиквичките е добре да ги оставите да се отцедят на кухненска хартия или хавлиена кърпа. Така ще отстраните излишната вода от тях и сушенето ще стане по-лесно.

5 Най-съществения момент при сушенето на тиквичките е изборът на мястото, на което ще ги сушим. Подберете слънчево и проветриво място. Разстелете парчетата добре не много близо едно до друго.

6 След цялата тази подготовка, не ви остана нищо друго освен да чакате. Процесът отнема няколко дни.

Как да консервираме тиквички?

Консервирането на тиквичките не е толкова трудоемко колкото тяхното сушене. За целта са ви нужни подходящи буркани, тиквички, вода и сол. След като почистите и нарежете тиквичките на подходящи парчета ги подредете в буркани. Допълнете бурканите с вода и към тях прибавете една супена лъжица сол. Затворете бурканите с нарязаните тиквички добре и ги поставете в съд подходящ за варене на буркани. Варете бурканите 30 минути.

И както сами се досетихте, отговорът на въпроса дали могат да се сушат и консервират тиквички е ДА!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest