gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави сушена риба

Как се прави сушена риба

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Домашно изсушена риба
Снимка: pixabay.com

И докато сме на рибна тематика, да припомним, че прясната риба бързо се влошава. За това трябва да се намери някакъв начин да се запази. Такъв е сушенето - метод за консервиране на храни, който работи чрез отстраняване на вода от тях.

Водата обикновено се отстранява чрез изпаряване (изсушаване на въздух, сушене на слънцето, опушване или сушене на вятър), но в случай на лиофилизация (замразяване), водата се отстранява чрез сублимация. Бактериите, дрождите и плесените се нуждаят от вода в храната, за да растат, а сушенето ефективно спира шанса за оцеляването им в нея.

Най-старият традиционен начин за запазване на рибата е сушенето. Слагането на храна по този начин е най-старият в света от познатите методи за съхранение. Сушената риба има срок на съхранение от няколко години. Методът е евтин и ефективен в подходящи климатични условия. Може да бъде направено директно от рибарите и техните семейства, и получения продукт лесно се транспортират до пазара. В домашни условия също е не е трудно.

Сушене на риба в домашни условия

Стъпка 1

Нарежете рибата на дебели ивици по дължина. Рибните филета нарежете на по-малки, приблизително равни по размер ленти.

Стъпка 2

Покрийте рибните ивици с марината от 1 1/2 до 2 ч.л. сол на килограм риба, подправки по ваш избор и 1/4 чаша вода. Солта е важна, защото тя не позволява на бактериите да растат в рибата по време на процеса на сушене. Можете да използвате един или комбинация от черен пипер, лют червен пипер, естрагон, босилек, магданоз, кимион, къри или други билки и подправки. Оставете я за около 8 часа в хладилник, за да може да поеме вкусовете.

Стъпка 3

Вземете в ръка всяка лента риба и отцедете марината. Поставете я в тава. Изпълнете тази стъпка за всяко парче риба, без да се припокриват лентите.

Стъпка 4

Подсушените рибни ленти се оставят на вън или в помещение с подходящо висока температура, около 25-35 градуса, докато тя стане твърда, суха и еластична. Това ще отнеме около 10 часа, но са включени много фактори, включително влажността на въздуха, дебелината на рибите и количеството за изсушаване, които могат да ускорят или забавят процеса на сушене. Ако видите влага върху рибата, трябва да продължите да я сушите, но ако рибата се разпада, когато я огънете, значи сте я изсушавали прекалено дълго.

След като е готова, може да се съхранява във фризер, в пакети или в буркани.

Разгледай също нашите рецепти за:

- маринована риба;

- осолена риба;

- или научи как да опушим риба;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
vladimir Petrovski
vladimir Petrovski
07.04.2013 13:42
Когато правя пъстърма от рибици на толстолоб винаги суша парчетата между 7-10 дена в зависимост от тяхната дебелина.
3
1