Семена от Чиа

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Семена от чия
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
Виж ››

Семената от чиа са сред най-популярните т.нар. супер храни. Въпреки че набраха популярност в последните години, семената от чиа са познати още от древността. Те са представител на семейството Салвия Испаника. Малките бели и черни семенца са били сред основните храни на маите, инките и ацтеките, както и на редица други племена в земите на Югозападна Америка.

Съгласно езика на маите думата „Чиа“ означава „сила“. Тази така древна култура е използвала семенцата като много силна енергийна храна. Посланиците и вестоносците на племената винаги са носели малка торбичка от тези семенца със себе си. Чиа е наричана и „индианска бягаща храна“ поради страхотната енергия, с която зарежда тялото. Още в отдавна отминалите години хората са забелязали, че семената от чиа зареждат тялото с енергия и повишават издръжливостта.

Местните хора в Мексико твърдят, че само една лъжичка от семенцата е достатъчна, за да ни зареди с енергия за цели 24 часа. Климатът и условията на отглеждане до голяма степен определят хранителните качества на семената от чиа. В наши дни главните производители на чудодейните семена са Мексико, Южна и Централна Америка.

Състав на семената от чиа

Семената от чиа са невероятен източник на протеини, който зарежда организма с лесноусвоими аминокиселини. Те са най-богатия източник от растителен произход на омега-3 мастни киселини и изключително ценната линоленова киселина, която организмът не може да синтезира самостоятелно.

Чиа

Семената от чиа съдържат пет пъти повече калций от млякото и три пъти повече желязо от спанака, два пъти повече антиоксиданти от боровинки, два пъти повече калий от бананите. В състава им влиза минерала бор, големи количества фосфор, цинк и манган.

100 г семена от чиа съдържат 486 калории, 30 г мазнини, 0 г захари, 16.5 г белтъчини, 34 г фибри, 0 мг холестерол.

Избор и съхранение на семена от чиа

В България тези уникални семенца се предлагат само в био магазините. Върху опаковката трябва да има информация за годността и производителя. Семената от чиа трябва да се съхраняват на тъмни и сухи места, до които няма достъп на слънчева светлина и влага. При отваряне на пакета, ако усетите дъх на плесен или странна миризма, това е сигурен знак за негодност.

Семена от чиа в кулинарията

Семената от чиа притежават много лек привкус на ядки, поради което са съвсем подходящи за добавяне към салати, тестени изделия, различни ястия, напитки. Те почти не променят вкуса на ястията, към които се добавят, но с набъбването си по-скоро променят тяхната консистенция. По този начин удължават чувството за ситост.

Със семена от чиа могат да се обогатяват витаминозни сокове и шейкове, които в последствие придобиват по-голяма гъстота. Семената от чиа могат да се консумират и под формата на сурови кълнове, които са годни за консумация в рамките на четири дни.

Един от най-добрите начини за консумация на чиа е всеки ден да се приема по 2 с.л. накисната или в смлян вид. Винаги преди да приготвяте рецепти с чиа накисвайте семената, защото в противен случай може да се получи нежелано раздразване на стомаха.

Ползи от семената чиа

Семена чия и други смена

Предимствата и ползите от консумацията на тези семена са редица, не случайно са наречени супер храна. Семената от чиа зареждат тялото със сила и енергия, увеличават устойчивостта на организма, подобряват работата на стомашно-чревния тракт.

Вече е напълно доказано, че семената от чиа влияят върху консумираните захари в тялото. При допир на семената с течности се образува гел, който действа като своеобразна физическа бариера между ензимите и въглехидратите в храносмилателната система. Този процес забавя превръщането на въглехидратите в захар, а енергията от храните се усвоява регулирано, което осигурява устойчивост. Точно това поглъщане на захар е много полезно за диабетиците.

Благодарение на своята силна хигроскопичност, семената от чиа, които поемат влага удължават процеса на хидратиране и запазват електролитите, особено в моменти на натоварване в организма.

Набъбването на семената при допир с течности и преминаването им през стомашно-чревния тракт действа като истинска метла, която почиства стените от стари натрупани отпадъци. Редица хора използват семената от чиа за урегулиране на отделителната система.

Протеинът, който се съдържа в семената от чиа няма глутен. Това прави вълшебните семенца идеална закуска за всеки, който страда от глутенова непоносимост.

Семената от чиа помагат за много бързото производство на тъкани вследствие на лесната асимилация и много високата хранителна стойност. Помагат в случаи на външни и вътрешни наранявания. Полезни са за бременни и кърмещи жени, както и за активните спортисти.

Освен всичко друго семената от чиа са любима храна на хората, спазващи диета, защото с добавянето към ястията набъбват и засищат по-лесно стомаха, заменяйки мазнините и калориите. Дори и да не сте на диета, чрез консумирането на семена от чиа ще намалите калориите наполовина.

Вижте още как да си приготвите чиа пудинг, различни десерти с чиа и масло от чиа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest