Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим слънчогледов тахан

Да си направим слънчогледов тахан

слънчогледов тахан

Здравословни ползи, свързани с консумирането на тахан са многобройни. Народната медицина неслучайно го определя като истински еликсир за общия здравословен статус на организма. Приемайте по 2-3 супени лъжици на гладно сутрин и ще получите отлично средство за протекция на стомашно-чревния тракт.

Слънчогледовият тахан е по-малко популярен, по-евтин, с по-тъмен цвят и по-тежък вкус. Но това не означава, че не е полезен и вкусен.

Слънчогледът има високо съдържание на манган, магнезий, селен и фосфор, омега-6 и омега-9 мастни киселини. Това го превръща в отлично средство за повишаване на съпротивителните сили на организма. Слънчогледовият тахан е изключително полезен за хора от всички възрасти, за бременни жени, кърмачки, всички спортуващи активно и водещи здравословен начин на живот.

Слънчогледовият тахан помага още при мигрена; депресия; предменструален синдром; астматични пристъпи; болести на кръвоносната и сърдечно-съдовата система; остеропороза и др.

слънчогледов тахан с масло

Слънчогледовите продукти се приемат за генерално безопасни, тъй като няма регистрирани алергии. Така те стават безопасни дори към хора със високо чувствителна имунна система. Големите дози омега 6 и омега 9 мастни киселини в състава на слънчогледовия тахан потискат възпалителните процеси в организма.

Въпреки това внимавайте, защото слънчогледовият тахан бързо гранясва. Поради непредпазливост токсините на гранясалите слънчогледови продукти може да предизвикват алергични симптоми и отравяния у консумиралите ги.

Ето как да си направим домашен слънчогледов тахан:

Разбира се, продават го и в хранителните магазини, но нека не забравяме, че това, което си приготвим вкъщи винаги е по-вкусно и по-здравословно.

За 2 купи слънчогледов тахан ще са ви необходими:

- 2 купи сурови, обелени слънчогледови ядки;

- 1/3 купа зехтин;

В нагорещен тиган изпечете ядките за около 2-3 минути като внимавате да не изгорят. След това прехвърлете в друг съд и оставете да изстинат за около 5 минути. Добавете към ядките зехтина и пасирайте до получаването на хомогенна смес.

Ето че слънчогледовият тахан, приготвен в домашни условия вече е готов! Оставете го за няколко часа в хладилник и след това ще можете да вкусите от полезните му качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest