Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сготвим перфектния ориз

Как да сготвим перфектния ориз

НевенаНевена
Новак
2251
Готвене на ориз

Не си мислете, че е невъзможно да сготвите пухкав бял ориз, зърната на който да са отделени едно от друго, без да прилича на каша. Възможно е, ако знаете няколко кулинарни тайни, като точното количество вода, топлината и плътния капак под ръка.

Вижте стъпките, които ще ви помогнат да осъществите тази задача:

1. Изплакнете и накиснете

Изплакнете ориза няколко пъти в студена вода. Причините за изплакването на ориза са две. Някои от фабриките, произвеждащи ориз, слагат талк, като помощно вещество при меленето. Другата причине е, че по този начин се отмива нишестето, което прави ориза лепкав.

За повечето ястия можете да получите добър резултат и без да накисвате ориза. Ако оризът е стар, се накисва за 30 минути, което прави зърната по-крехки. Не забравяйте да изцедите водата хубаво, за да не използвате по-голямо количество вода при варенето.

2. Прост метод за готвене

Има много различни методи за готвене на ориз, но най-простият е методът на абсорбирането: оризът се приготвя в измереното количество вода, така че по време на приготвянето цялата вода да се абсорбира. Тъй като нивото на водата ще падне, парата ще завърши готвенето.

Ключът към този метод е да определите точното количество вода. Като общото правило е да използвате 1-1/2 до 1-3/4 чаши вода на чаша дългозърнест бял ориз, а обикновеният ориз се вари в съотношение 1:3 с вода.

Кафявият ориз се нуждае от повече вода, а по-късозърнестият изисква по-малко. Имайте предвид, че повече вода ви дава по-мек и лепкав ориз, а по-малко вода води до твърд ориз, подходящ за оризови салати.

3.Оставете го да почине

След около 12 минути течността трябва да се абсорбира. Ако сервирате ориза сега, ще видите, че най-горният слой е по-пухкав от този под него, който може да бъде много по-влажен и чуплив. Сега трябва да проявите търпение.

Нека оризът стои далече от огъня поне за 5 минути или най-много 30, необезпокояван и под капак. Това позволява на влагата да се преразпредели, което води до по-равномерно структура на слоевете.

Разбира се, ако искате може да готвите ориза в специална тенджера за ориз. Но ако не ви е нужно толкова голямо количество, по-добре да си спестите тази покупка и да продължавате да го готвите на котлон.

Сега след като знаете как да приготвите перфектния ориз, можем да ви препоръчаме някои от тези прекрасни рецепти с ориз:

- постен ориз;

- оризова супа;

- оризови кюфтенца;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
56
44
36
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
Катя Енчева
Катя Енчева
12.07.2013 12:27
Ако оризът се запържи до прозрачност , няма никаква опасност да залепнат зърната.
5
0
Боян
Боян
10.07.2013 02:30
Има толкова вида ориз, че ум да ти зайде. Аз лично готвя с азиатски ориз, който в болшинството от случаите се готви за 28 минути. Така човек може да си сметне и супа и дроб сърма.
Има и разбира се, разни Докторски оризи, да не споменаваме имена, от които дори Туткал не може да се свари, просто нямат разваряване.

Моят съвет е, да се експериментира със съответния ориз с който разполагаме, докато не му се хване цаката ;-)

Важното е да се охлади след готвенето бързо, за да няма лепкави изненади!
1
0