Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Книга разкрива как се готви кенгурски мозък

Книга разкрива как се готви кенгурски мозък

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Екзотични рецепти
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.

Печено морско свинче, биволски пенис и пържени водни бръмбари са само част от екзотичните храни, които се предлагат по света. А как ви звучи мозък на кенгуру, пържен в мазнина от ему и гарнитура от печен уомбат?

Необичайната рецепта е написана в Английско-австралийската готварска книга, информира АФП, цитирана от БГНЕС. Тя се смята за първата кулинарна книга на Австралия, описваща рецепти с месо от австралийски животни. Ръководството е показано на широката публика в южния щат Тасмания 150 години след издаването му.

Пан Джам: Опечете добре опашките от кенгуру заедно с козината. Щом забележите, че са почти готови, ги обелете и ги нарежете на части. След това ги поставете в тиган с няколко парчета мазнина и към тях добавете няколко гъби и пипер. Изпечете ястието до готовност, се казва в една от рецептите.

Интересният кулинарен наръчник е съставен от Едуард Абът. Той решил да събере местни рецепти в началото на деветнадесети век, защото имал сериозни финансови проблеми. Абът се надявал, че книгата може да му помогне да забогатее бързо и най-после да излезе от трудното положение.

Мозък в масло

Рецептата за кенгурски мозък, запържен в мазнина от ему, която вече споменахме, е една от най-забележителните в книгата. Друго впечатляващо ястие, описано в наръчника на Абът, е печено месо от ему, за което авторът твърди, че на вкус напомня на печеното говеждо.

Кулинарното четиво ще се съхранява до края на месец юли в музей в Хобарт /столицата на Тасмания/, където ще бъде изложено и за посетители. Освен местни рецепти книгата разкрива и трудностите, на които са били подложени първите австралийски заселници.

През първите дни на белия колониализъм в Тасмания ястията от местни диви животни не са необичайна гледка сред осъдените, разказва музейният уредник.

Културната институция, където е изложена книгата, е основана от членове на семейство Алпорт. Те също са от първите хора, които употребяват местни животински видове в кулинарията и дори документират рецептите си.

Австралия има изключително разнообразна и уникална фауна. Кенгуруто, кучето динго, птицечовката, коалата и ехидната са едни от най-популярните животни на континента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен