За да си приготвите нещо с лобода, задължително условие е листата да бъдат прясно откъснати. Избирайте свежи листа на растението – без потъмняване и увяхване. Рядко можете да намерите лобода на пазара, защото е изключително нетрайна като продукт и търговците избягват да я продават.
За да си приготвите лобода у дома, трябва просто добре да почистите и измиете листата на зеленчука. От този листен зеленчук става превъзходна салата – можете да съчетаете с други зеленолистни или да добавите само зелен лук. Добавете подправки и салатата е готова.
Най-общо - с лобода може да направите всички рецепти, към които традиционно добавяте спанак. Пригответе си супа, ястие с ориз, дори баница. Ако предпочитате, направете си гарнитура с лободата или навийте сармички с нейна помощ.
Предлагаме ви две рецепти, които лесно можете да си приготвите у дома. Първата е за гарнитура с лобода – става дума за вкусно зеленчуково пюре, което ще подхожда на всякакви печени или пържени меса. Ето и какви са необходимите продукти:

Пюре от лобода
Необходими продукти: 1 кг лобода, ½ пак. краве масло, 40 г брашно, 300 мл прясно мляко, сол, черен пипер, няколко скилидки чесън
Начин на приготвяне: Измийте листата от лободата и скилидките чесън и ги сложете да се сварят. Имайте предвид, че листата се сваряват много лесно, тъй като са доста крехки. След това пасирайте листата и скилидките чесън.
В друг съд сложете маслото и оставете съда на котлона, добавете и брашното и след като се получи запръжка, изсипете към нея зеленчуковото пюре. Запържвате и добавяте прясното мляко.
Добавете подправките сол и черен пипер, по желание сложете и други подправки. Варите десетина минути – докато се получи гъстотата, която желаете.
Ориз с чушки и лобода
Следващата рецепта е с ориз и печени чушки. Нужни са ви около 200 г лобода, 1 ч.ч. ориз и няколко червени печени чушки. Сложете в съд нарязан лук и мазнина и запържете, след това добавете нарязаната лобода и чушките.
Разбъркайте и прибавете ориза, след което добавете 1 ч.л. червен пипер. Добавете вода и подправки – сол, черен пипер. Варите, докато омекне оризът.
Коментари