Кулинарна употреба на маниока
Culinary Use of Cassava
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на маниока

Кулинарна употреба на маниока

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Маниока
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Маниоката е вечнозелен храст, чиито богати на нишесте корнеплоди, които приличат на големи дълги картофи, хората от хилядолетия са използвали за готвене.

Маниоката първоначално е растяла само в Южна и Северна Америка, а след това започнали да я отглеждат в Африка и Азия.

Плодовете на маниоката са наистина големи – най-едрите от тях могат да достигнат почти до десет килограма. Но за консумация са по-приятни младите корнеплоди на маниоката, затова не се допуска прекаленото им развитие.

Когато са сурови, корените на маниоката съдържат отровна за човека киселина, затова те трябва много добре да се обработят термично.

Корен маниока

Корените на маниоката се използват най-вече за приготвяне на тапиока – брашно, което се използва в много видове ястия.

За да се направи тапиока, корените на маниоката се почистват, настъргват се много ситно, отцеждат се с помощта на преса, сушат се и се претриват през сито. Така се получава прочутото брашно от маниока.

От това брашно, известно като тапиока, се пекат хляб и различни видове питки, приготвят се каши и десерти, дори се произвежда алкохол.

Ако купите суров корен от маниока, можете да го обелите, а след това да го нарежете и да го изпържите или сварите. Така ще получите вкусна и хранителна гарнитура. След като се обели, маниоката се слага в студена вода, за да не потъмнее.

От тапиока можете да направите вкусни питки, особено подходящи са те за хора, които имат алергия към пшеничния глутен. Питките се правят лесно – само от тапиока и вода. Смесват се и се правят питки, които се запичат на тиган, леко намазан с мазнина.

Много популярно сред латиноамериканците е ястието от рибен бульон и тапиока. Един литър бульон се сварява и се добавя тапиока. Вари се, докато не започне да става на мехури, след което се оставя да се охлади.

Най-вкусната и привлекателна форма на тапиока са белите перли от брашното на маниока. Те се варят и от контакта с горещата вода потъмняват. Поръсват се с пудра захар и се поднасят като десерт. За да са по-атрактивни, перлите от тапиока се боядисват в различни цветове.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest