Ревенът е зеленчук с интересна миризма в прясно състояние. Малцина знаят за най-невероятното му приложение- в сладкиши. Той им придава зеленикав на цвят пълнеж, с нетипичен и завладяващ вкус с лек киселост.
Сладкишите с ревен се отличават с лекота. Той си подхожда с пълнозърнесто брашно, кафява захар, лешници и най-вече ягоди. Резултатът не е от най-сладките, но за сметка на това притежава онази кисела жилка, която или ти става любима в първия момент, или се отричаш от нея завинаги.
Сладкиш с ревен и ягоди
Необходими продукти: 1/2 ч.ч. (125 г) масло, 250 г ревен, 250 г ягоди, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. захар, 4 яйца, 1 ванилия.
За трохите: 125 г масло, ½ ч.ч. захар, ½ ч.ч. брашно, 1 ванилия.
Начин на приготвяне: Маслото се разтапя. Заедно със захарта се разбиват с миксер. Добавя се по едно яйце, при постоянно разбиване. Брашното заедно с бакпулвера и ванилията се пресяват. Добавят се към течната смес при непрекъснато бъркане.
Ревенът се измива, обелва и нарязва на кубчета. Ягодите се нарязват на парчета.
Правоъгълна тава се застила с хартия за печене. Върху нея се изсипва готовата смес, като се разпределя равномерно. Отгоре се нареждат нарязаните ревен и ягоди.
Трохите се приготвят, като с ръце се разбъркват студеното и твърдо масло, брашното, захарта и ванилията. Трябва да се получат парчета, подобни на трохи. Те се разпределят върху сладкиша. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50-60 минути. Готов е, когато придобие леко златист цвят.
Сладкиш с ревен и извара
Необходими продукти:
За тестото: 400 г брашно, 160 г захар, 1 жълтък, 250 г студено масло, щипка сол.
За крема: 100 г ревен, 500 г извара, 5 жълтъка, 6 белтъка, 1 с.л. нишесте, 180 г захар, 1 пакетче ванилена захар.
Начн на приготвяне: Брашното, захарта, жълтъкът, солта и маслото се смесват в дълбока купа. Бъркат се с миксер или тел до получаването на ронливо тесто.
Полученото тесто се разпределя в намазнена дълбока форма за печене. Пече се на 160 градуса с вентилатор за 15 минути.
Ревенът се почиства и нарязва на ивици. Поръсва се с малко захар и се оставя настрана. Белтъците се разбиват с 50 г захар. Изварата се обърква с останалата захар, ванилената захар, жълтъка и нишестето, до получаване на хомогеннасмес. Бавно се прибавят и разбитите белтъци.
Ревенът се разпределя върху изпечения блат. Отгоре се намазва с сместа от извара. Сладкишът се пече 35-40 минути на същата температура до готовност. Ако започне да покафенява, се покрива с алуминиево фолио.
Коментари