Как да си приготвим крехък октопод
How to Cook a Tender Octopus
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си приготвим крехък октопод

Как да си приготвим крехък октопод

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Октопод на Грил
Водоустойчив панер елипса - 25 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Водоустойчив панер елипса - 25 см
13.50 лв.
Виж ››

Често, когато става дума за готвенето на морския деликатес, мнозина се отказват още с изричането на името октопод. Звучи толкова трудно и обезкуражаващо за приготвяне, че дори няма смисъл да опитваме. Истината обаче е, че има хиляди начини за приготвяне на крехък октопод. И до една те не са чак толкова трудни.

Всяка култура има собствени трикове при приготвянето на морското животно. В Италия например във водата в която се вари октоподът, се слагат коркови тапи. Други пък удрят главоногото подобно на пържола, за да стане по-крехко.

Има обаче няколко факта, които не могат да бъдат пренебрегнати. Октоподът, както и калмарите, е от семейството на главоногите. При тях има една съществена особеност – колкото повече се готвят, толкова по-жилави стават. Поради това начините за приготвяне се ограничават до няколко.

На първо място октоподът трябва да се готви на скара, горещ тиган или друго, максимум за 2-3 минути. От друга страна може да се вари, но времето ще е дълго. За килограм месо се дават средно 40-50 минути. Ако месото се превари обаче, става сухо и безвкусно.

Октопод в олио

Един от вариантите за готвене на октопод включва наличието на три тенджери с вряща вода. Октоподът се слага за 15 секунди в първата, после се прехвърля във втората и накрая в третата тенджера. Във всяка трябва да преседи по 15 секунди. Този вариант обаче важи само за малки октоподи.

Голям октопод може да сварите до готовност в малко вода. Средно са необходими около 40 минути. Свареният октопод може да се панира, пържи или консумира с подправки.

Октопод, варен около 5 минути, остава по-жилав. Така се приготвя октоподът за суши и салата.

Октопод

Крехък октопод на скара

Необходими продукти: 1 октопод, 5-6 скилидки чесън, 1 чаша бяло вино, 1 стрък целина, сол, пипер.

За запържването: 2 с.л. зехтин, 2 с.л. див лук, 1 с.л. чесън.

Начин на приготвяне: Октоподът се разделя на две. Едната част се поставя в тенджера с 300 мл вряща вода, чесън и целина. Оставя се да ври 40 минути.

Втората част от октопода се поставя в 200 мл вряща вода, една чаша вино, целина и чесън. Вари се 40 минути.

Зехтинът се загрява в дълбок тиган. Добавят се чесън и лук и се запържват за около 2 минутки. Добавя се и свареният октопод. Готви се от двете страни в продължение на 3-4 минути. Подправя се със сол и черен пипер. Консумира се топъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest