Шардоне

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Шардоне
Класически тирбушон за вино
Практичен аксесоар за вашия дом:
Класически тирбушон за вино
11.00 лв.
Виж ››

Шардоне (Chardonnay) представлява бял винен сорт грозде, чиито произход са районите на Бургундия и Шампан, Франция, където се отглежда от много древни времена. Шардоне е царят на белите сортове, чиято популярност е изключително голяма. Именно шардонето е най-успешният сорт грозде в света, който стои в основата на едни от най-любимите на широката аудитория вина.

Репутацията на шардоне се гради предимно върху класическите райони на разпространение във Франция. В Бургундия шардоне е основен сорт. Световна класа притежават вината от Кот Шалонез, както и тези от Шабли. Областта Шампан е друг център за отглеждане на шардоне. Именно там се намират насажданията от трите сорта, одобрени за производство на френско шампанско – шардоне, пино мюние и пино ноар.

Освен във Франция шардонето е разпространено из много държави по света. В България шардоне се отглежда предимно в североизточните части, Пловидивско, Средногорието и района на Сунгурларе. Сортът шардоне има няколко клонови вариации – някои мутации имат мускусен тон и се наричат Шардоне муск, а розово оцветените гроздови зърна са Шардоне розе.

Шардоне е сравнително ранен сорт – узрява в края на август месец. Има средно силен растеж, дава средни добиви. За него подхождат по-дълбоки, богати варовити площи в подножие на хълмове. В по-хладни райони също дава отлични резултати.

Гроздът шардоне е малък – 95 г, цилиндрично-коничен, рехав до средно плътен и сбит. Зърната му са дребни и сферични, жълтозелени с приятен златист оттенък откъм слънчевата му страна. Те имат восъчен налеп и дребни кафеникави точки. Месото на гроздето е сочно, с хармоничен вкус. Кожицата е жилава и тънка.

Захарното съдържание на гроздовия сок е 18-22.9 г/100 мл, а киселините са 11.6-8.2 г/л. Шардонето трябва да се бере преди киселините му да започнат да спадат – това е моментът, малко преди гроздето да развие своя истински характер. Винифицирането на шардоне изисква съвременна техника за контролиране на температурата в избата. Интересен факт е, че шардонето вече е толкова популярно, че се отглежда в климатични зони, които в никакъв случай не се смятат за подходящи – Индия, Англия и Уругвай.

Сорт Шардоне

История на Шардоне

Шардоне се е отглеждало още от дълбока древност в земите на Месопотамия – днешен Ливан. Много по-късно, едва в началото на 9-ти век, шардонето е пренесено във Франция, в земите на Бургундия, където монасите започват да го отглеждат и всъщност оттам се дава началото на пътя на световната му известност. Генетични тестове показват, че шардонето е хибриден сорт, чиито прародители са Пино Ноар и Гоуа Блан, като вторият е напълно изчезнал сорт.

През 60-те години на 20 винопроизводители от Австралия и Калифорния избират именно шарденото като нов сорт, с който да бъдат засадени огромни земни площи. Изборът на тогавашните винопроизводители съвсем не може да се определи като случаен – бургундските вина, направени от 100% шардоне са били едни от най-реномираните вина за времето си. И до ден днешен бургундските бели вина са мерилото за изключително качество.

Следват 20-тина години, в които всички останали страни винопроизводители наблюдават с огромен интерес онова, което се случва в Калифорния и Австралия – небивал и тотален успех на шардонето. Поради този наистина нечуван успех веднага започва повсеместно засаждане на лозови масиви с шардоне и то в цял свят. Скоростта на засаждането може да се оприличи като масова истерия, настъпила сред винопроизводители. Много сортове дори биват изкоренени и захвърлени, само за да се отстъпи място на новия сорт, който превзема вкусовете на аудиторията – шардонето.

Освен заради невероятните си вкусови качества шардонето добива толкова голяма популярност сред винопроизводителите заради неговата непретенциозност към почви и климатични условия, добра устойчивост към повечето болести и добри киселинни нива.

В наши дни шардонето се е превърнало в синоним на бялото вино в Северна Америка и се приема изключително добре и в останалата част на континента. През 1990 година то надминава ризлинг и се превръща в най-разпространения сорт в щатите Тексас, Орегон и Вашингтон.

Характеристики на Шардоне

Вината от шардоне могат да се похвалят с плътно тяло, достатъчно алкохолно съдържание и дълъг послевкус.

Шардонето се характеризира с невероятни плодови аромати, които често напомнят на ароматен жълт плод (ананас, папая, круши и пъпеш), когато виното е произведено от добре узряло грозде. Често шардонето е с много плътно тяло и сравнително висок алкохолен процент, което му позволява да отлежава в нови дъбови бъчви.

Най-добрите шардонета от Калифорния и Австралия са именно такива и лесно печелят сърцата на хората с невероятни аромати на кокос и сладка ванилия, които се дължат именно на новата бъчва. Като цяло вкусът на виното се различава в зависимост от произхода и винификацията.

Шардонето е изключително популярно вино най-вече заради своите уникални маслени нюанси, както и заради цялата кошница плодове, които се долавят във вкуса – пъпеш, ябълка, дюля, лимон, грейпфрут, смокиня. Бургундските шардонета също могат да се похвалят с много аромати и плодови вкусове, като преобладаващи са ябълка, круша и лимон, комбинирани с изключително минерално присъствие. На по-силните шардонета се приписва вкус на масло или ядки.

Бяло вино Шардоне

Поднасяне на шардоне

Шардонето много успешно се съчетава с пресни зеленчуци и различни летни ястия. То е отлична компания на мазна риба и морски дарове. Ароматното бяло вино си отива много със салати от морски дарове, както и със сложни салати, които имат много съставки. Стриди и шардоне са една изискана комбинация, която е подходяща и за най-специалните поводи.

Шардоне е изключително подходяща за комбиниране с различни видове паста, най-вече спагети и лазаня, които са приготвени с гъст сметанов сос. Крехките пилешки и телешки меса, меки сирена като бри и камамбер са отлично допълнение към невероятното шардоне.

Тъй като шардоне е изискано вино, то много добре се съчетава с леки и изтънчени предястия. То може да бъде поднесено с десерт, като това са предимно плодове и леки сладкиш с плодов крем.

Температурата е един от най-важните фактори при консумация на вино, като за шардонето тя трябва да бъде 9-11 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес