Запечени с масло и подправки
Необходими продукти: 1 кг картофи, 7-8 лъжици разтопено масло, 2 скилидки чесън, няколко стръка копър, пикантина/вегета и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Картофите се обелват и нарязват на филийки. Слагат се в тавата, в която ще се пекат. Поливат се обилно с маслото, поръсват се с нарязания на ситно чесън и се подправят с пикантината/ вегетата и черния пипер на вкус. Всичко се разбърква много добре, долива се вода и се слага в предварително загрята на 220 градуса фурна. След като са готови, се поръсват с нарязаният на ситно копър.
Обърнати картофи
Необходими продукти: 1 кг картофи, 7- 8 лъжици разтопено масло, пикантина/ вегета на вкус
Начин на приготвяне: Картофите се измиват много хубаво, без да се белят. Разрязват се на две по дължина. С маслото се намазва обилно тавата, в която ще се пекат картофите. Всеки картоф се поръсва с пикантина от разрязаната си страна, която е останала без обелка, и се подрежда в тавата от страната, която е подправена, т. е. необелената страна гледа нагоре. Картофите се слагат да се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна и се пекат до пълната им готовност.
Печени картофи със зелени подправки
Необходими продукти: 1 кг. картофи, 7- 8 лъжици разтопено масло, 100 мл олио, 1. ч.л. настърган червен лук, 1 ч. л. мащерка, 1 ч.л. майорана, 2 с.л. скълцан магданоз, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Картофите се почистват много добре, без да се белят. Разразват се на големи кубчета. В купа се изсипва разтопеното масло, олиото, майораната, мащерката, лукът и сол и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква и в тази смес се потапя всеки картоф, след което се подрежда в тава с кората надолу. Върху картофите се изсипва останалата смес и се добавя малко вода. Картофите се пекат в предварително загрята на 220 фурна и накрая се поръсват с магданоза
Картофи с шунка и сметана
Необходими продукти: 1 кг картофи, 50 г масло, 300 г нарязана на кубчета шунка, сол и черен пипер на вкус, 200 г заквасена сметана, 200 г кисело мляко
Начин на приготвяне: Картофите се сваряват, обелват и нарязват на филийки. Слагат се в тава, поливат се с разтопеното масло, добавят се шунката и подправките и всичко се разбърква добре. Сметаната и киселото мляко се смесват и се изсипват върху картофите, които се слагат в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Пресни картофи с розмарин, риган и мащерка
Необходими продукти: 1 кг пресни картофи, 1 ч.л. розмарин, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. мащерка, 10 с.л. разтопено масло, настърганата кора на 1/ 2 лимон, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Фурната се включва на 220 градуса. В тава се сипва маслото, за да се разтопи. През това време пуснете добре почистените, но небелени картофи във вряща подсолена вода за 7-8 мин. После ги отцедете, сложете ги в разтопилото се масло, сложете към тях всички подправки и ги разбъркайте. Досипете малко вода, поръсете ги с лимоновата кора и ги сложете да се запичат.
Коментари