gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Китайски сосове и тяхната употреба

Китайски сосове и тяхната употреба

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991582
китайски сосове
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Китайската кухня е популярна по целия свят. Има всякакви готварски книги как да си приготвяме китайски ястия, но е добре да знаем и нещо повече за най-често използваните сосове в китайската кухня. Ето някои от тях заедно с описание от какво се правят и за какъв тип ястия се използват.

Чили сос - Представлява сос с червеникаво-оранжев цвят, който има остър вкус и е направен от смлени пресни чили чушки, оцет, сол и стафиди.

Използва се както за подлютяване на различни ястия, така и като сос, в който да си топите приготвените хрупкави парченца месо. Важно е да бъде съхраняван в хладилник, а степента на лютивност зависи от количеството и качеството на самите чили чушки.

сос хойсин е сред най-известните китайски сосове

Сос Хойсин - Представлява червеникаво-кафяв китайски сос, който е плътен и има отчасти сладък, отчасти пикантен вкус. Приготвя се от соеви зърна, пшенично брашно, сол, захар, чесън, сусамово олио и чили.

Използва се за мариноване и се поднася също с хрупкави запържени зеленчуци или месни ястия, които можете да потапяте в него. Съхранява се в бурканче с капак на студено за доста дълго време, но ако го замразите също няма да имате проблеми.

Рибен сос - Златисто-кафяв, този китайски сос се приготвя от риба, сол и вода. Той се използва като добавка към други аромати, тъй като самият той няма особен аромат, но засилва останалите вкусове на ястието. Съхранява се на студено и издържа доста дълго време, понякога по няколко месеца.

сос от стриди е известен китайски сос

Сос от стриди - Той има кафеникаво-лешников цвят и се приготвя от сок от стриди, пшенично брашно, царевичен сок, оризов глутенов сок, сол и захар. Доста напомня соевия сос, но е по-мек от него. Използва се за ястия с месо и зеленчуци. Ако се бутилира може да бъде съхраняван за по-дълго време.

Сос от скариди - Този вид сос може да бъде срещнат или под формата на гъст сос или под формата на по-рядък сок. И двата варианта трбява да бъдат разредени с вода преди да бъдат използвани.

Соев сос - Приготвя се от ферментирали соеви зърна с пшеница, сол и захар. Използва се по всяко време в китайската кухня независимо от сезона. Има два вида - светъл и тъмен соев сос, които често се смесват заедно със сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest