gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезна ли е пушената сьомга?

Полезна ли е пушената сьомга?

Пушена сьомга
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Сьомга за здраве, сьомга за отслабване, сьомга за мускулна маса, ползите от тази уникална риба от семейство Пъстървови са неоспорими.

Когато купуваме сьомга, рядко се интересуваме от какъв източник е. Тя може да е дива или отглеждана във ферми. От дивата сьомга най-полезни са тихоокеанската и сьомгата от водите на Аляска, тъй като в атлантическата вода има много канцерогенни замърсители.

Освен отличен източник на омега-3 киселини, сьомгата съдържа и селен, протеини, ниацин и витамин B12, фосфор, магнезий и витамин В6. Освен това само със 100 грама сьомга си набавяме дневното количество витамин D, от което се нуждае нашият организъм.

Малко от храните могат да се похвалят с подобно предимство.

Дали обаче пушената сьомга може да се похвали със същите хранителни качества като на прясната?

сьомга

Естественият оранжев цвят на сьомгата е резултат от каротеноидни пигменти в месото. Рибите, които растат на свобода, получават оцветяването от консумацията на малки миди и крил. Месото на отглежданите във ферми сьомги е бяло, но тъй като потребителите отказват да ги консумират, то се оцветява по изкуствен път.

Фермерите добавят във фуража на рибата изкуствените оцветители астаксантин E161 и кантаксантин E161. Те се добиват по химичен път или се извличат от брашното от скариди.

Оцветяването на месото става и след хранене със сушени червени дрожди, но синтетичните смески са по-евтини. Същите процедури се случват и при пушената сьомга преди да се пакетира.

Като цяло, специалистите са на мнение, че трябва да се избягва консумацията на пушена сьомга. Те съветват още да избягваме всички пушени риби, ако не са приготвени на огън, тъй като те може да са заразени с бацила на листериозата.

Това е инфекциозно заболяване, което протича изключително тежко. Може да бъде придружено с бронхопневмония, увеличение на черния дроб, хепатит и други симптоми.

Резултати от редица проучвания и изследвания показват, че консумиралите солени и пушени меса и риба повече от веднъж седмично са със 74 процента по-застрашени от левкемия от тези, които рядко опитват такива храни.

Ако обичате сьомга, опитайте задължително от тези рецепти за:

- котлети от сьомга;

- сьомга на тиган;

- сьомга на фурна;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest