Дренките, познати на хората от над 7 000 години, трябва да присъстват неизменно на нашата трапеза. Те са изключително полезни, а и могат да се срещнат на много места в диворастящо състояние. Дренките могат да бъдат консервирани под различни форми. Ето какво можете да направите с тях:
Желе от дренки
Необходими продукти: 2 кг дренки, 1 кг захар, 17 г лимонена киселина.
Начин на приготвяне: Дренките се измиват добре и се сваряват до омекване. Сокът им се прецежда и още докато е горещ към него се добавя захарта. Всичко се вари на силен огън като непрекъснато се разбърква. Веднага щом видите, че сместа е достигнала необходимата гъстота, добавете лимонената киселина. Изсипете в предварително измити, но подсушени буркани, затворете готовото желе и обърнете бурканите с капачките надолу, докато сместа от дренки изстине напълно.
Сок от дренки
Необходими продукти: 2 кг дренки, 250 г захар.
Начин на приготвяне: Изберете добре узрели дренки, измийте ги, а после ги оставете за 24 часа във вода, така че да ги покрива напълно. Като измине необходимото време, премахнете костилките им, пресовайте плодовете и ги засипете със захарта. Разбъркайте всичко добре, налейте сока в буркани и ги стерилизирайте 15 минути, но на водна баня. Така приготвеният сок е подходящ както за директна консумация, така и за направата на плодови кремове, кисели, за декорация към плодови мелби, сладолед и всякакви други сладкиши.
Консервирани цели дренки и круши
Необходими продукти: 2 кг дренки, 3 круши, 4 с. л. сол, 4 с. л. захар, 100 мл ябълков оцет.
Начин на приготвяне: Дренките и крушите се измиват добре. Крушите допълнително се обелват и нарязват на парчета по желание. Плодовете заедно с останалите продукти се разпределят по равно в буркани (около 4 на брой) и се затваря херметически. Необходимо е да ги обърнете няколко пъти докато солта и захарта се разтворят напълно. Можете да използвате така приготвените дренки за гарниране на плодови, зеленчукови и месни ястия, или просто да ги консумирате самостоятелно.
Коментари