Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Заменете купешките солети с тези здравословни гризини

Заменете купешките солети с тези здравословни гризини

2 от 2 Снимки

2. Гризини от лимец


брашно от лимец - 1 1/4 ч.ч. прясно смлян (или пълнозърнесто или ръжено брашно)
масло - 2 с.л. студено, или кокосово масло
сол - 1/2 ч.л.
сусам - 3 с.л. (или други семена - лен, кимион, подправки или пресни билки)
вода - 1/4 ч.ч.

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса.

В кухненски робот смесете брашното, маслото и солта и разбийте, докато се комбинират добре. Прибавете семена /билки, подправки/ и отново пуснете робота на няколко пъти. Постепенно добавяйте водата на тънка струйка, докато разбивате - тестото трябва да се хомогенизира и нито да е влажно, нито лепкаво. При нужда добавете още брашно или вода.

Тук имате два варианта - или да оформите солети от сместа, или да разточите тестото между 2 листа хартия и да изрежете формички по желание. По желание оваляйте или поръсете крекерите в семена, подправки или билки. Ако пропуснете солта в тестото, може да поръсите отгоре с морска сол.

Ако сте разточили тестото върху хартия, направо я преместете заедно с гризините в тава и изпече за около 10-12 минути до златисто. Поднесете лимецовите гризини охладени. Съхранявайте ги в буркан.

Обикновено хапваме солети в стремежа си да залъжем глада. Смятаме ги за безвредни независимо от количеството, което консумираме. Това, за съжаление, не е така. На първо място, солетите спадат към групата на храните с богато съдържание на така наречените празни калории. С други думи казано – пълнеем от тях, без да снабдяваме организма си със здравословни вещества.

Също така купешките солети са вредни поради изключително високото си съдържание на готварска сол. Вече знаем, че тя води до високо кръвно налягане и още редица здравословни проблеми. Още по-опасен е фактът, че в солетите има съдържание на захари, които водят до пристрастяване към тях и неустоимо желание за консумацията им.

Не е тайна, че пакетираните храни от този тип съдържат и редица други вредни за организма вещества: консерванти, подобрители на вкуса, оцветители. Честата им консумация може да повиши холестерола до много опасни за здравето нива, предупреждават още специалистите. Причина е в прекомерното наличие на трансмазнини в този вид храни.

На фона на всички тези негативи ви предлагаме две бързи, лесни и в същото време изключително здравословни рецепти, които са алтернатива на купешките солети, които може да видите горе в галерията. Нека наличието на свинска мас в първата не ви стряска - количеството е малко, а и този вид мазнина носи на организма много по-малко вреди, отколкото маргаринът.

Втората рецепта е за лимецови гризини, които могат да се включат във вегански или вегетариански хранителен режим, и в които буквално ще се влюбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати