Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Има ли допълнителна захар в сушените плодове? Ето как да разберете

Има ли допълнителна захар в сушените плодове? Ето как да разберете

Viktoriya AfzaliViktoriya Afzali
Иноватор
2
Сушени плодове

Най-добрата алтернатива, когато следобедните часове ни се прияде нещо сладко, са сушените плодове. Вафлите и шоколадите могат да бъдат заменени със сушени плодове - фурми, смокини, кайсии, чипс от ябълки и т.н.

В сезоните, когато няма много пресни плодове, сушените се явяват спасение на здравословното хранене. С тях може да се приготвят и различни рецепти, да се комбинират в десерти или солени храни.

В индустриалното сушене на плодовете се използват:

- глюкозни или захарни сиропи - целта е да се повиши сладостта на плодовете, но това влияе негатитивно върху здравето на хората с асма.

- алфатоксини - те причиняват рак;

- серен диоксид и сулфати - целта е да се запази свежият и ярък цвят на плодовете. Влияят негативно на хората с астма.

- глицерин, който придава блясък и изглажда повърхността на плодовете.

При сушене се изпарява течността на плодовете и те намаляват общия си обем и захарта се усеща по-интензивно. Това прави сушените плодове по-сладки от пресните, но не означава, че всички сушени плодове са подсладени допълнително със захарни сиропи. Захарта запазва издръжливостта на плодовете повече време.

Сушени смокини

По какво можем да познаем дали има допълнителна захар в сушените плодове?

Някои от сушени плодове се продават с видимо по-бял цвят. Получава се така заради това, че се овалват в оризово брашно. Плодовете, които се сушат в дървена пещ, са по-полезни. Все повече производители отбелязват този начина на сушене, защото е по-здравословен.

Плодовете, които са пакетирани, задължително имат етикет и на него е изписано дали съдържат допълнителна захар или други подсладители. Хранителната стойност и калориите са добър ориентир за съдържанието на допълнителна захар в плодовете.

Плодовете, които са насипни, обикновено не показват наличието на захар или липсата му, а само е обозначена цената. При липсата на информация е добре да се огледа външният вид на сушените плодове.

Ето и някои хитрости, с които можем да разпознаем здравословните плодове:

- По-смачканите и неугледни плодове се доближават до най-естествения си вид;

Захаросани плодове

- Когато плодовете са по-тъмни на цвят, показват, че плодовете нямат допълнителна захар;

- По-екзотичните плодове като папая, ананас, манго обикновено не са сушени, а са захаросани. Лесно ще ги разпознаете, защото са нарязани в правилна форма и на пипане са по-твърди;

- Питайте самите продавачи дали плодовете съдържат допълнителни подсладители или захар. Те са длъжни да разполагат с тази информация и да ви я покажат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest