Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Над 80 процента от нас имат непоносимост към една или повече храни

Над 80 процента от нас имат непоносимост към една или повече храни

МаринаМарина
Помощник Готвач
561
Без глутен
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
35.00 лв.

Вродената или придобитата непоносимост към някои храни е основна причина за метаболитни нарушения в организма, което води до наднормено тегло и множество хронични заболявания. Често хранителната непоносимост се бърка с алергия към храните.

Хранителната непоносимост причинява много по-големи поражения върху човешкото здраве, отколкото обикновената хранителна алергия. Всеки трети човек има непоносимост към определени продукти. Някой от тях са: мляко и млечни продукти, зърнени култури (пшеница, ръж, ечемик), грах, гъби, ягоди и др.

Според проучвания 80% от населението имат непоносимост към един или повече продукти. Най-разпространената хранителна непоносимост напоследък е към глутена, която е вследствие на наследственото заболяване цьолиакия. Болестта представлява възпаление на лигавицата на тънките черва.

През целия си живот човек изяжда около 100 тона храна. Всяка една от тях може да предизвика алергична реакция. Бъдете внимателни, ако страдате от непоносимост към продукти, които могат да бъдат толкова важни за доброто ви здраве.

Зеленчуците, плодовете, зърнените храни, млякото и млечните продукти имат специална хранителна стойност поради високото си съдържание на витамини и минерали. Вродена или придобита непоносимост към определени храни може да се окаже основна причина за метаболитни нарушения в организма, което води до наднормено тегло и множество хронични заболявания.

В днешно време на доста места се предлагат лабораторни тестове, с който може да се установи дали имате непоносимост към определени продукти. Тестовете са кръвни и се правят след прием на продукт към който имате непоносимост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен