Тази богата на хранителни вещества форма на червено водорасло е важен източник на храна за повече от хиляда години в различни части на света. Основно расте на северните брегове на големите океани в света и е лесно достъпен в много райони.
Някои от най-важните ползи за здравето от дулсе включват способността му да подобрява визията, да защитава имунната система, да изгражда здравето на костите, да подобрява щитовидната жлеза, да понижава кръвното налягане, да укрепва мозъка и нервната система.
Всички варианти на това червено водорасло съдържат богата смес от минерали, въпреки че някои от тях растат по-бързо от други и имат различни вкусове в зависимост от географското разположение. Най-често водораслите могат да се събират ръчно от бреговата линия, а след това да се изсушат, изпържат, нарежат или смелят за различни кулинарни и медицински цели.
Използва се за овкусяване на супи и салати и за гарнитура към месни ястия. Съществуват многобройни минерали, които се срещат в дулсе, включително калций, магнезий и желязо, които допринасят за костната минерална плътност. Ако сте загрижени за развитието на остеопорозата, трябва да гарантирате, че имате достатъчно количество калций в храната си.
Тези минерали могат също да помогнат за предпазването на ставите и тъканите. Калият е още един от основните минерали, които се намират във високата доза в дулсе. Калият помага за намаляване на напрежението на кръвоносните съдове и артерии, причинени от високо кръвно налягане.
Помощта за понижаване на кръвното налягане също предпазва от атеросклероза, коронарна болест на сърцето, удари и инфаркти. Високите нива на витамин А, намерени в дулсе, го правят идеално решение за проблеми със зрението. Витамин А действа като антиоксидант и предпазва от увреждане на тъканите на окото.
Поддържането на функционирането на имунната система е от решаващо значение за цялостното здраве, а консумацията на витамин С е един от най-леснодостъпните начини за това. Именно заради високите съдържания на този витамин тези водорасли са идеално решение за повишаване на имунитета.
Дулсе е добър източник и на фибри, което го прави идеален за проблеми със храносмилателната система като запек, диария, подувания и спазми.
Коментари