gotvach.bg»Статии»Видове Гъби»Гъби Шийтаке

Гъби Шийтаке

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Шийтаке
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Шийтаке е медицинска гъба, която взема наименованието си от ший – кестен, и така – дърво, и означава гъба, която расте върху дърво. Реално тя расте и върху габър, дъб и клен. Шийтаке расте в Япония и Китай, но в наши дни е изключително разпространена в цял свят.

Гъбата Шийтаке е известна още и като Императорска гъба, защото още в дълбока древност е известна със своите мощни лечебни свойства. Именно по времето на императорската династия Мин Шийтаке става известна с качествата си. Любопитен факт е, че всички набрани гъби от този вид отивали директно в императорския двор и така ценната храна не е известна сред хората. В императорския двор са считали шийтаке не само за изключително полезни за здравето, но и за мощен афродизиак.

Пънчето на гъбите Шийтаке е с белезникав до кафеникав цвят, има дължина от 3 до 5 см и дебелина до около 1.3 см. Месото на гъбите е бяло, а под кожичката е кафеникаво. Има приятен аромат. Плодното тяло се състои от гугличка и пънче, пластинките на Шийтаке са бели, като по-късно придобиват сиво-кафеникав цвят. Спорите са гладки и бели.

В Китай наричат гъбите Шийтаке еликсир на живота. От повече от 50 години се правят изследвания върху механизма на действие на този вид гъби, като доказаните ползи са много. Шийтаке може да се използват не само за лечение на заболявания, но и като отлична превенция на здравето.

В източната народна медицина гъбите шийтаке са храна, за която се смята, че действа активиращо на кръвта, което като израз звучи твърде обикновено, но крие в смисъла си невероятни здравословни свойства, като най-популярното качество на гъбите е противораковото действие.

Състав на Шийтаке

Гъбите Шийтаке са изключително богати на редица ценни полизахариди, лентинацин и лентинан. В състава й се откриват белтъчини, незаменими аминокиселини, белтъчини, витамини А, В1, В2, В12, както и витамини С, Е и D. Шийтаке са изключително богати на калий, магнезий, калций, фосфор, желязо, силиций.

Специално внимание обаче трябва да се обърне на съставката лентинан. Това всъщност е въглеводород, за който се смята, че активира противораковата имунна защита.

Ползи от Шийтаке

На гъбите Шийтаке се приписват много здравословни ползи. Доказано е, че Шийтаке е мощен имунен стимулиратор, който има отличен противовирусен ефект. Шийтаке има мощен възстановяващ ефект, помагащ в борбата с хроничната умора.

Несъмнено най-ценното свойство на гъбата Шийтаке е антираковото действие. Японски лекари отдавна са установили, че съставката лентинан има усилващ ефект върху имунната система на човека и борбата с туморите. Доказано е, че лентинанът действа стимулиращо върху имунните клетки, поради което започват да произвеждат интерлевкин или т.нар. тумор некрозен фактор.

Смята се, че гъбите Шийтаке помагат за намаляване на холестерола, регулират кръвното налягане и предпазват от сърдечен удар и развитие на атеросклероза. Гъбите се използват за подобряването на общото здравословно състояние на организма. Препоръчва се срещу камъни в жлъчката, болки в ставите, смущения в потентността, бъбречни и очни заболявания. Шийтаке са полезни при хепатит, инфекции, ХИВ.

Гъби Шийтаке на дърво

Високото количество на желязо в гъбите Шийтаке ги прави изключително подходяща храна за вегетарианците, при които може да се наблюдава недостиг на този ценен минерал.

Гъбите Шийтаке са изключително богати на мед, като само с консумацията на 100 г от тях се набавя половината от препоръчителния дневен прием за възрастен човек, което е изключително високо и прави тези гъби един от най-добрите растителни източници на мед. Мед пък е минерал, работещ завидно с желязото за образуване на хемоглобина в червените кръвни клетки. Недостигът на мед може да причини опасни състояния като анемия и дори остеопороза.

Гъбите Шийтаке са богати на лентионин – съединение, предотвратяващо струпването на тромбоцити. Това означава, че Шийтаке са отлични за предпазване от тромбоза.

Смята се, че бульон от пънчетата на гъбата Шийтаке се е използвал от древните китайци като лек на диабет и чернодробни болести.

Използването на Шийтаке за лечение на чернодробни заболявания не е просто мит, защото е доказано, че съставките на гъбата ускоряват преработването на холестерола в черния дроб и имат защитен ефект върху плъхове, изложение на увреждащ дроба опасен химикал.

В сравнение с белокосите гъби, гъбите шийтаке са 10 пъти по-ароматни. Това може да се засили, когато се изсушат и рехидратират във вода. Въпреки че все още растат в дивата природа, Китай, Япония или Америка полагат големи усилия да ги отглеждат.

Известно е, че гъбите шийтаке стимулират имунната система и помагат в борбата с много заболявания. Те осигуряват важни количества витамини, минерали и ензими и по този начин помагат ефективно за намаляване на свободните радикали.

Няколко проучвания са показали с течение на времето, че тези гъби дори биха помогнали да унищожат раковите клетки, косвено, чрез силното въздействие, което имат върху клетките макрофагите. Те са отговорни за идентифицирането и неутрализирането на потенциалните ракови клетки в тялото. Гъбите шийтаке стимулират макрофагите и им помагат да се борят с раковите клетки.

Шийтаке до голяма степен подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система. Те съдържат фитонутриенти, които предотвратяват образуването на отлагания върху кръвоносните съдове и подобряват циркулацията.

Те са истински енергизатор за тялото, поради голямото количество витамин В, което съдържат. Витамин В също е този, който допринася за хормоналния баланс на тялото.

Гъбите шийтаке могат да осигурят доста голямо количество витамин D, което е изключително полезно, когато прекарваме по-голямата част от деня в офиса, далеч от слънчева светлина. Витамин D допринася за здравето на костите, намалява риска от сърдечни заболявания, автоимунни заболявания и увеличава абсорбцията на калций и фосфор.

Шийтаке в кулинарията

Сушените гъби Шийтаке са невероятна универсална подправка, която добавя дълбок умами вкус на ястията. Умами вкусът е характерен за азиатската кухня, съвсем различен от познатите ни вкусове сладко, горчиво, солено и кисело. Сушените гъби може да се добавят към някои сушени меса, риби и отлежали сирена.

Шийтаке може да се добавя към зеленчукови и месни супи, паста, сосове, дресинги за салати, ризото, месни ястия. Подобно на някои други видове гъби, изсушените Шийтаке се отличават с много по-силен аромат от пресните. Преди употреба сушените гъби трябва да се измият и да се накиснат за около 20 минути в топла вода.

Шийтаке има пореста структура, благодарение на която бързо ще се рехидратира. Водата, в която е престояла гъбата, не бива да се изхвърля, защото е поела от ароматите на Шийтаке и може да се използва в готвенето.

Рецепти с Шийтаке
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Рецепти с гъби Шийтаке можете да намерите на посочения линк в сайта.

Прием на Шийтаке

Освен в ядливата си форма на гъба, Шийтаке може да се открие под формата на тинктури и сухи екстракти, различни хранителни добавки, имуностимулатори, както и някои билкови препарати.

Гъбите шийтаке под формата на прах могат лесно да бъдат въведени в диетата. Просто добавете в сметаната от гъбена супа или в чаша вода. По този начин можете да се възползвате от свойствата на тази суперхрана, без да се усложнявате менюто си твърде много.

Препоръчително е да използвате по една или две чаени лъжички прах от гъби шийтаке всеки ден. Прахът може също да се добавя към сосове, смутита или да се използва в чаена запарка.

Когато купувате дехидратирани гъби шийтаке, те трябва да са твърди, да не са влажни. Добре е да ги държите в хладилника в хартиена торбичка до една седмица. Изсушени, те могат да се съхраняват до една година.

Смята се, че Шийтаке са напълно безопасни гъби и могат да се приемат без притеснение за лекарствени взаимодействия с други препарати. Понякога може да причини стомашен дискфомфорт. Все още не е напълно ясно дали е възможно гъбата да се приема от бременни и кърмещи жени.

По отношение на дневната доза също няма точно установени граници, като е най-добре потребителите да четат указанията на съответния продукт, съдържащ Шийтаке. В най-честите случаи се приемат между 6 и 10 г сушена гъба на ден или 1 до 3 г сух екстракт (до три пъти дневно).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest