Китайските сортове, към които лютите чушки Хабанеро принадлежат, имат история, която се връща до 6500 години преди новата ера. Според много историци произходът на Хабанеро е от полуостров Юкатан.
Тези люти чушки са били запазвани чрез изсушаване още от времето на маите, а традицията е била продължена от ацтеките след тях. Доскоро Хабанеро са били смятани за най-лютите чушки в света и макар в момента да са изместени от челното място, никак не трябва да бъдат подценявани.
Въпреки лютивостта си в тях се усещат много леки и приятни плодови нотки. Подобно на свежите хабанеро, прахообразната версия съдържа съединения, които са полезни за здравето.
Хабанеро на прах е добър източник на витамин А. Съдържанието на този витамин до голяма степен се дължи на бета-каротина, който дава на лютите чушки техните ярки цветове. Съдържа също така и голямо количество фибри, ценни за всеки организъм.
Наличието на капсаицин може да е много ефективно за предотвратяване или забавяне на началото на диабет тип 2. Освен това изследванията показват, че това химическо съединение е ефективно срещу някои видове рак. Този лют прах може да бъде добавян към салса и да бъде основа за домашни сосове.
Как ще бъде употребен е въпрос на вкус и търпимост към лютото - може да бъде добавен към пици, супи, яйца и какво ли още не. Интересно е, че се използва дори за направата на десерти.
Коментари