Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Топ 10 от най-интересните древни храни

Топ 10 от най-интересните древни храни

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
87473
9 от 10 Снимки
Топ 10 от най-интересните древни храни
Снимка: philadelphia.com.mx

2. Papadzules


Папазули е традиционно ястие от полуостров Юкатан. Направеното от маите, ястие се състои от тортили, за предпочитане царевични, потопени в сос от тиквени семки. В тортилата се поставят нарязани твърдо сварени яйца, които се накисват в доматен сос. В днешните papadzules има капчици масло от тиква по цялата повърхност. Има спор за това дали маите биха могли да произведат същия сос без по-напредналите технологии. Що се отнася до името, историята казва, че това означава храна за господарите (други източници казват, че името произлиза от думите на маите за храна и любов).

От древните императори, до ресторантите за бързо хранене на съвременния свят, удоволствието от храната винаги е било неразделна част от нашия живот.

Ето 10 от най-интересните древни храни, включително и тези, които могат да ви убият, ако сте един от хората, чието тяло няма специфичен ензим, който да спомага разграждането им. Всъщност става въпрос за една популярна и днес бобова култура, която се готви често дори и в българската кухня.

Разгледайте нашата галерия, за да разберете и как се е казвал първообразът на съвременното песто и от какво точно се е приготвял преди много години вкусният дип.

Ще се запознаете също и с някои от традиционните храни на маите и ацтеките, които могат да се опитат и до ден днешен.

Пригответе се и за малко адреналин в готвенето с една супа, която определено не е по-вкуса на всеки. Говори се обаче, че на нея спартанците държат героичността си в битка.

Приятна обиколка из света на едни от най-древните ястия. Ще ви бъде интересно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати