Колкото повече зелена салата ядете, толкова по-умни ставате. Всекидневната консумация на зелени листни зеленчуци се оказва изключително полезна за мозъка.
Салата и зелените листни зеленчуци стимулират мозъчната дейност. Консумацията им дори може да ви предпази от деменция. Нарушенията в паметта и мисленето могат да бъдат предотвратени с този зарзават.
Всеки знае, че мазните риби, като скумрия и сьомга, са особено полезни за мозъка. Според последното проучване обаче те не са единствените. Към списъка с полезни продукти могат да се прибавят марулята и други зелени листни зеленчуци като спанак и кейл.
В изследването са участвали 960 души. Експериментите показали, че редовната консумации на зелени листни зеленчуци - например салата за обяд, подобрява способностите за мислене и запаметяване.
Тестовете доказали, че лицата, които редовно слагат на трапезата си зелени листни зеленчуци, се справят по-добре със задачи за мислене и запаметяване в сравнение с хората, избягващи този тип храни.
Изненадващо се оказало, че любителите на салати показали умения на запаметяване, характерни за 11 години по-млади от тях хора. Учените смятат, че всичко се дължи на витамин К, който се открива в големи дози в листните зеленчуци.
Той ефективно противодейства на влошаването на когнитивните способности. Резултатите от изследването са поредното доказателство, че здравословното хранене е ключово за подобряване на мозъчните функции и за предпазване от деменция.
Коментари