gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ципура, лаврак или пъстърва да изберем?

Ципура, лаврак или пъстърва да изберем?

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
28444
Пъстърва с гъби
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.00 лв.
Виж ››

Без съмнение морските храни са вкусни и полезни. Когато обаче стане въпрос за избор на риба, започваме да се чудим коя точно да изберем.

Критериите могат да бъдат много, но обикновено най-важна е цената на рибата и нейната големина. В тази статия ще ви представим плюсовете и минусите на три любими риби - ципура, лаврак и пъстърва, за да можете по-лесно да правите своя избор.

Ципурата е средиземноморска риба. Не се среща по нашето Черноморие, което автоматично я прави малко по–скъпа. У нас тази риба се внася основно от южната ни съседка Гърция. В повечето големи вериги магазини у нас килограм ципура варира от 13 до 20 лв. Една цяла такава риба излиза средно около 2-3 килограма.

Ципура на фолио

За сметка на цената обаче тази средиземноморска красавица е изключително богата на калории (в 100 грама се съдържат цели 103 калории). Освен това от 100 грама ципура получавате 19 грама протеини. Мазнините пък са само 3% за 100 грама. Тези данни подсказват, че ципурата е чудесно предложение за тези, които пазят хранителен режим или диета.

Лавракът също е морска риба, но за разлика от ципурата има широко разпространение и в Черно море. У нас цената му възлиза от 15 до 20 лв. за килограм. Рибата е много вкусна, приготвена на пара, както и задушена. Характерна особеност за лаврака е, че кожата му може да не се почиства, тъй като е апетитна и хрупкава, когато се изпече или изпържи. За 100 грама от рибата получавате около 125 калории, както и приблизително 20 грама протеини.

Лаврак в чиния

Пъстървата е най–широко разпространената риба у нас от трите посочени. Пъстървата е сладководна риба, обитаваща предимно горните течения на реките. Тази риба е в движение прекалено дълго време, поради което е изключително бедна на мазнини. Затова е наричана много често и постна риба. Тя изобилства от омега-3 мастни киселини, които са изключително важни за сърцето.

Пъстървата се поднася както в делници, така и за празници, включително и на трапезата на Никулден. Рибата много лесно се намира в почти всеки магазин у нас, който предлага рибни изделия, като килограмът ѝ варира между 8 и 12 лв. Цената ѝ я прави една идея по–предпочитана от домакините, защото е почти двойно по–евтина от останалите две. Пъстървата е много вкусна, когато е печена на скара, както и пържена. Тя може да се пълни и да бъде доста добро решение, ако очаквате скъпи гости.

Пъстърва на фурна

Независимо дали ще изберете ципура, лаврак или пъстърва, на ваше разположение сме приготвили многобройни:

- рецепти за ципура;

- рецепти за лаврак;

- рецепти за пъстърва;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest